Sernik z bitą śmietaną

Sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem

Pierwszym etapem przygotowania sernika jest zrobienie spodu. Ciasteczka mielimy na piasek, przesypujemy do miski i mieszamy z mielonymi migdałami. Następnie topimy masło i wlewamy do sypkich składników – dokładnie wszystko mieszamy i nie zrażamy się tym, że masa jest nadal dość sypka.

Ścianki tortownicy o średnicy 19-22 cm smarujemy masłem, na dnie rozpinamy pergamin do pieczenia.Wsypujemy do formy masę ciasteczkową i wyklejamy nią dno oraz ścianki (najlepiej do pełnej wysokości). Tortownicę wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Twaróg mielimy (można też użyć twarogu z wiaderka), następnie ucieramy go z ricottą, cukrem i solą. Masę serową mieszamy z wbijanymi kolejno jajkami, na koniec dodajemy miąższ z 1 laski wanilii.

Masę serową przekładamy na kruchy spód (masa nie powinna wypełnić po brzegi kruchego ciasta). Tortownicę wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązujemy w supły po obu stronach formy, tworząc taki „cukierek”. Folię nad tortownicą przecinamy i wycinamy otwór o średnicy zbliżonej do średnicy formy. Tortownicę umieszczamy w większym naczyniu (u mnie patelnia z wysokimi ściankami i odpinaną rączką) i nalewamy do niego wrzątku do 2/3 wysokości tortownicy.

Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C i pieczemy około 1,5 godziny (aż środek sernika będzie ścięty). Po upieczeniu schładzamy sernik w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny.

Przygotowujemy sos karmelowy. Śmietankę z masłem i cukrem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy pomału, aż cukier się rozpuści (mieszamy w czasie podgrzewania). Następnie zwiększamy trochę moc pola grzewczego i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy kilka minut mieszając, w czasie tym sos będzie odparowywał i gęstniał. Następnie zostawiamy go do wystudzenia (po wystudzeniu jeszcze bardziej zgęstnieje).

Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem.

Na schłodzony sernik wykładamy bitą śmietanę, która to polewamy sosem karmelowym i posypujemy płatkami soli.

Zapraszam na serniki:

Sernik delikatny z szafranem
Sernik szafranowy z ganaszem z białej czekolady

 

Sernik dyniowy
Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

 

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński

 

Sernik krakowski
Sernik krakowski

 

Sernik czekoladowy

Smacznego!

Ala


4 przemyślenia nt. „Sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem

  1. Hmmm, co prawda mój mąż mówi że kochanego ciała nigdy dość, ale jeśli do tych kopytek dołożę na deser taki sernik waniliowy, to nie wiem czy nie za dużo 😉 Ale jednak chyba nie oprę się pokusie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *