Sernik z musem owocowym

Sernik z musem śliwkowym

Zacznijmy od przygotowania tortownicy. Na dnie szczelnej tortownicy rozpinamy papier do pieczenia, tak żeby jego brzegi wypuścić na zewnątrz. Następnie tortownicę ustawiamy na szerokim arkuszu mocnej folii aluminiowej i zaginamy ją szczelnie do góry, najlepiej żeby folia sięgała aż do rantu tortownicy (a już koniecznie do 3/4 wysokości tortownicy).

Przygotowanie spodu – ciasteczka miksujemy na piasek, a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Wysypujemy zmiksowane ciastka na spód tortownicy z rozpiętym pergaminem i dociskamy łyżką wyrównując powierzchnię.

Przygotowanie masy serowej – twaróg mielony przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem i śmietanką. Następnie wbijamy kolejne jajka – ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki (przesiane uprzednio przez sitko) – ucieramy. Masę serową przekładamy do tortownicy, wyrównujemy jej powierzchnię.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C. Tortownicę umieszczamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, nalewamy wodę do naczynia, tak żeby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Sernik pieczemy około 75 minut (musi być ścięty!). Gotowy sernik wyjmujemy do wystudzenia.

Przygotowanie musu śliwkowego – do rondelka z grubym dnem wrzucamy śliwki, wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny. Całość podgrzewamy do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać, a sos odparuje i stanie się lepki. Całość miksujemy na gładki mus.

Mus studzimy i wykładamy na powierzchnię sernika, całość schładzamy w lodówce.

Uwagi:

Możemy musu nie wykładać na powierzchnię sernika, tylko podać go na ciepło do polania ciasta.

Przepisy na serniki:
Sernik podolski - przepis
Sernik podolski

 

Sernik czekoladowy pieczony
Sernik czekoladowy

 

Sernik dyniowy
Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

 

Sernik z ricotty
Sernik cytrusowy z sera ricotta

 

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *