Sernik z ricotty cytrusowy

Wykonanie:

Ser ricotta wykładamy na sitko i czekamy chwilę żeby odciekł. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Do makutry lub misy miksera wsypujemy szczyptę soli, wkładamy ricottę oraz cukier puder, całość ucieramy. Gdy ser jest już roztarty dodajemy kolejno żółtka cały czas ucierając. Następnie wlewamy wodę z kwiatów pomarańczy lub zamiennie sok z cytryny, ucieramy. Rodzynki odsączamy i wykładamy na ręcznik papierowy żeby je osuszyć. Do masy serowej dodajemy 4 łyżki kaszy manny, skórkę otartą z cytryn oraz rodzynki, całość starannie mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić w cieście.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, jej boki smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika obkrawamy sernik nożem, zostawiamy do wystudzenia, a następnie na kilka godzin wkładamy do lodówki.

Przed podaniem posypujemy sernik cukrem pudrem.

Przepisy na serniki:

Sernik cytrusowy
Sernik pieczony pomarańczowy

 

Sernik jogurtowy na biszkoptach
Sernik jogurtowy pieczony

 

Sernik czekoladowy pieczony
Sernik czekoladowy

 

Sernik z owocami sezonowymi
Sernik z owocami i galaretką

 

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński

Smacznego!

Ala