Sernik korzenny

Sernik z suszonymi śliwkami na korzennym spodzie

Sernik z suszonymi śliwkami na korzennym spodzie

Dziś przepis na sernik z suszonymi śliwkami i na spodzie z ciasteczek korzennych, oblany polewą czekoladową. Ciasto bardzo mi smakowało i wzmogło tęsknotę za śnieżnym Bożym Narodzeniem.

Sernik z suszonymi śliwkami na korzennym spodzie
Sernik z suszonymi śliwkami na korzennym spodzie

Sernik piekłam nietypowo – w podłużnej, wąskiej formie. Żeby śliwki tworzyły z masą serową w miarę jednorodną całość, moczyłam je w lekkim syropie cukrowym, a potem zmieliłam.

Sernik można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, albo i kajmakiem. Pomada z zapieczonej śmietany i cukru też będzie tu pasowała.

Przepis na sernik z suszonymi śliwkami na korzennym spodzie – składniki:

Masa serowa:

  • Twaróg półtłusty – 1 kg;
  • Masło – 100 g;
  • Cukier puder – 200 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Śliwki suszone – 150 g;
  • Woda – 240 ml;
  • Cukier – 70 g;

Spód:

  • Ciasteczka korzenna – 150 g;
  • Masło – 80 g.

Wierzch:

  • Polewa czekoladowa/roztopiona czekolada/ganasz czekoladowy/kajmak/cukier puder – wedle upodobań.

Czytaj dalej – jak zrobić sernik z suszonymi śliwkami na korzennym spodzie:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *