Składniki:
Masa serowa:
- Twaróg półtłusty – 1 kg;
- Masło – 100 g;
- Cukier puder – 200 g;
- Jajka – 4 sztuki;
- Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
- Sól – szczypta;
- Śliwki suszone – 150 g;
- Woda – 240 ml;
- Cukier – 70 g;
Spód:
- Ciasteczka korzenne – 150 g;
- Masło – 80 g.
Wierzch:
- Polewa czekoladowa/roztopiona czekolada/ganasz czekoladowy/kajmak/cukier puder – wedle upodobań.
Przepis na sernik z suszonymi śliwkami:
- Na kilka godzin przed planowanym robieniem sernika przygotowujemy lekki syrop cukrowy – zagotowujemy 240 ml wody, wsypujemy do niej 70 g cukru, całość mieszamy i gotujemy aż do dokładnego rozpuszczenia się cukru. Do gorącego syropu wsypujemy suszone śliwki i zostawiamy na 3-4 godziny aż do napęcznienia (nie gotujemy ich już!). Po tym czasie śliwki odcedzamy i miksujemy na papkę.
- Przygotowujemy spód – ciasteczka miksujemy na piasek, dodajemy do nich 80 g stopionego masła – mieszamy. Dno formy wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem, a następnie wsypujemy na spód zmielone ciasteczka i dociskamy łyżką, jednocześnie wyrównując powierzchnię. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Przygotowujemy masę serową – twaróg mielimy 2-3 razy, albo kupujemy zmielony. W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do utartej masy maślanej dodajemy kolejne jajka – ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą kartoflankę – ucieramy. Kolejnym etapem jest dodanie twarogu, każdą jego porcję starannie rozcieramy. Na koniec do masy sernikowej przekładamy zmielone suszone śliwki – mieszamy całość, żeby rozprowadzić je w miarę równomiernie w masie serowej.
- Masę przekładamy do formy, na spód z ciasteczek korzennych. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około godzinę.
- Po wyjęciu z piekarnika obkrawamy go nożem, żeby się nie zapadł. Wystudzony sernik dekorujemy zgodnie z upodobaniami.
Uwagi:
Wymiary formy, w której piekłam sernik z suszonymi śliwkami: 11,5 cm x 30 cm.
Smacznego!
Ala