Sernik korzenny

Sernik z suszonymi śliwkami na korzennym spodzie

Na kilka godzin przed planowanym robieniem sernika przygotowujemy lekki syrop cukrowy – zagotowujemy 240 ml wody, wsypujemy do niej 70 g cukru, całość mieszamy i gotujemy aż do dokładnego rozpuszczenia się cukru. Do gorącego syropu wsypujemy suszone śliwki i zostawiamy na 3-4 godziny aż do napęcznienia (nie gotujemy już!). Po tym czasie śliwki odcedzamy i miksujemy na papkę.

Przygotowujemy spód – ciasteczka miksujemy na piasek, dodajemy do nich 80 g stopionego masła – mieszamy. Dno formy wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem, a następnie wsypujemy na spód zmielone ciasteczka i dociskamy łyżką, jednocześnie wyrównując powierzchnię. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy masę serową – twaróg mielimy 2-3 razy, albo kupujemy zmielony. W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do utartej masy maślanej dodajemy kolejne jajka – ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą kartoflankę – ucieramy. Kolejnym etapem jest dodanie twarogu, każdą jego porcję starannie rozcieramy. Na koniec do masy sernikowej przekładamy zmielone suszone śliwki – mieszamy całość, żeby rozprowadzić je w miarę równomiernie w masie serowej.

Masę przekładamy do formy, na spód z ciasteczek korzennych. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika obkrawamy go nożem, żeby się nie zapadł. Wystudzony sernik dekorujemy zgodnie z upodobaniami.

Uwagi:

Wymiary formy, w której piekłam sernik: 11,5 cm x 30 cm.

Sięgnij po inny przepis na sernik:

Sernik z musem owocowym
Sernik pieczony w kąpieli wodnej, podany z musem śliwkowym

 

Sernik podolski - przepis
Sernik podolski

 

Sernik czekoladowy pieczony
Sernik czekoladowy

 

Sernik dyniowy
Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

 

Sernik wiedeński - przepis
Sernik wiedeński

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *