Przepis na surówkę z młodej kapusty Uwielbiamy młodą kapustę! Można ją przygotować na wiele sposobów. Najczęściej jemy ją pod postacią surówki, albo duszoną na krótko. Obowiązkowym dodatkiem do młodej kapusty jest dla mnie koperek, duuużo koperku. Bardzo lubię też zupę z młodej kapusty, ale wyjątkowo nie lubię jej lokalnych nazw – parzycha, parzucha, a raz…
Tag: kapusta
Przepis na młoda kapustę na krótko
Przepis na młoda kapustę na krótko Tym razem wstawiam przepis na młodą kapustę na krótko, dokładnie taką jaką przygotowuje moja teściowa. Pamiętam jak po raz pierwszy jadłam taką kapustkę w Marcina rodzinnym domu – po prostu odlot i zachwyt nad prostotą. Kapustę taką możemy przygotować z mięsem drobiowym i/lub boczkiem wędzonym – wtedy wystarczą ziemniaczki…
Przepis na bigos tradycyjny
Przepis na bigos tradycyjny Skorzystałam, że zimowy nastrój jeszcze się nam utrzymuje i zrobiłam bigos. Taki jaki najbardziej lubię – z trzema rodzajami mięsa, suszonymi śliwkami i oczywiście grzybami. Na jego doskonały smak złożyła się też bardzo dobra kiszona kapusta. Efekt był taki, że od wczoraj przeganialiśmy się nawzajem z mężem sprzed garnka, bo każde…
Przepis na uszka z kapustą i grzybami
Przepis na uszka z kapustą i grzybami Uszka z kapustą i grzybami, to jeden z popularniejszych dodatków do wigilijnego barszczu. Ciasto pierogowe do uszek przygotowuję z dodatkiem żółtka i stopionego masła. Jest ono bardzo elastyczne, a po ugotowaniu przepyszne. Uszka powinny być nieduże, stąd potrzeba trochę czasu i cierpliwości, żeby je ulepić. Dla mnie to…
Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami
Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami Kulebiak z kapustą i grzybami jest dobrą propozycją na danie wigilijne. Zwłaszcza dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na własnoręczne robienie pasztecików. Kulebiak pasuje do wszystkich „czystych” wigilijnych zup – postnego barszczu, grzybowej, rybnej. Przepis na kulebiak można wykorzystywać przez cały rok. Polecam też eksperymenty…
Przepis na paszteciki z kapustę
Przepis na paszteciki z kapustą – kapuśniaczki Paszteciki z kapustą i grzybami są idealnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Zrobione z najprostszego na świecie ciasta drożdżowego, które przez to, że nie wymaga wyrastania, jest gotowe w 20 minut. Do tego nie klei się, nie rośnie pod rękami i w ogóle jest wyjątkowo bezproblemowe. Kapustę z grzybami…
Przepis na kapustę z grzybami
Przepis na kapustę z grzybami Kapusta z grzybami jako oddzielne danie wigilijne pojawiła się na naszym rodzinnym świątecznym stole stosunkowo niedawno. Kilka lat temu ten wyjątkowy wieczór spędzała z nami ciocia Basia, która przyniosła ze sobą najpyszniejszą kapustę jaką jadłam. Niesamowita jest dla mnie prostota przyrządzania wigilijnych dań i to, z jak podstawowych składników są…