Przepis na piernik imbirowy Przepis na piernik imbirowy przypadnie zapewne do gustu miłośnikom cytrusowych i orzeźwiających smaków. Słodycz ciasta przeplata tu się wspaniale z delikatną goryczką dżemu pomarańczowego. Intensywny aromat świeżego imbiru podkreśla zimowy charakter tego ciasta. Piernik imbirowy możemy wykończyć lukrem lub stopioną gorzką czekoladą. Wierzch koniecznie posypujemy skórką pomarańczową. Przepis ten już kilka…
Tag: skórka pomarańczowa
Przepis na keks czekoladowo-orzechowy
Przepis na keks czekoladowo-orzechowy Miałam ochotę wypróbować przepis na keks czekoladowo-orzechowy. Keks upiekłam, skosztowaliśmy po kawałeczku i stwierdziliśmy, ze jak na keks to jest trochę mało słodki. Ale jak go wykończyłam porządną warstwą lukru, którą posypałam skórką pomarańczową, keks zyskał zupełnie nowe oblicze. Mogę teraz śmiało powiedzieć, że jest pyszny.
Przepis na zupę migdałową
Przepis na zupę migdałową Przepis na zupę migdałową znalazłam w książce ” W staropolskiej kuchni i przy polskim stole.” M. Lemnis, H. Vitry. Jest ona ponoć najmniej popularną ze staropolskich zup wigilijnych – zaliczamy do nich postną zupę grzybową, postny barszcz czerwony. Ja zakochałam się w niej od pierwszej łyżki i obiecałam, że gdy tylko ostatecznie…
Przepis na struclę z serem i skórką pomarańczową
Przepis na struclę z serem i skórką pomarańczową Strucla z serem, czyli delikatne drożdżowe ciasto i wilgotne nadzienie z twarogu. Często piekę ją z myślą o śniadaniu lub kolacji, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam ochoty na kupne pieczywo. Wystarczy twaróg posypać skórką pomarańczową, pokusić się o dodatek mielonych migdałów i strucla nabiera charakteru świątecznego. Polecam…