Śledź w oleju

Śledź w oleju

Składniki:

  • Filety śledziowe solone – 4 duże;
  • Ogórek kiszony – 4 średnie;
  • Cebula – 2 średnie;
  • Musztarda – ok. 4 łyżeczek (ja dodałam musztardę z jałowcem, ale może być inna);
  • Pieprz czarny, natka pietruszki do przybrania;
  • Olej – użyłam lnianego, lubię te śledzie również z olejem z pestek winogron.

 

Śledź w oleju – przygotowanie:

  • Filety śledziowe wyjmujemy z solanki, wkładamy do miski, zalewamy zimną woda i moczymy 45 minut.
  • W tym czasie drobno siekamy ogórki kiszone oraz cebule. Pokrojone ogórki mieszamy wraz z cebulami.
  • Po moczeniu śledzie osuszamy, układamy na desce.
  • Każdy filet śledziowy smarujemy po wierzchu musztardą i oprószamy czarnym pieprzem.
  • Następnie kroimy śledzie na kawałki o szerokości 4-5 cm.
  • W szklanym naczyniu układamy połowę kawałków śledzia (musztarda do góry), posypujemy je połową posiekanych ogórków z cebulą.
  • Następnie układamy drugą warstwę śledzi, które posypujemy ogórkami i cebulką.
  • Całość zalewamy olejem (tak żeby wierzchnia warstwa warzyw była prawie cała zakryta), przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 12 godzin, a najlepiej na dobę.
  • Śledź w oleju ma dla mnie ponadczasowy smak, proste smaki sprawdzają się w wielu sytuacjach kulinarnych najbardziej.

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne