Śledzie z kardamonem

Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem

Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem

Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem pojawił się u nas na stole z powodu moich rybnych apetytów ciążowych. Przygotowywałam go ostatnio na Boże Narodzenie, nic więc dziwnego, że zdążyłam stęsknić się za tym smakiem. Przepis ten znalazłam w magazynie „Twój Styl”.

śledź z kardamonem
Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem

Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem – składniki:

  • Solone filety śledziowe – 400 g;
  • Jabłko – 1 duże;
  • Cebula szalotka – 4 sztuki;
  • Kwaśna śmietana (18% lub 22%) – 220 ml;
  • Ocet winny biały – 3 łyżeczki;
  • Kardamon mielony – ok. 0,5 łyżeczki;
  • Sól, pieprz czarny, cukier – do smaku;
  • Koperek, kapary – do podania.

Przepis na śledzia z kardamonem, śmietaną i jabłkiem:

Filety śledziowe wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zimną wodą na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu śledzie wyjmujemy, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.

Szalotki oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do miski i mieszamy z kwaśną śmietaną, białym octem winnym, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i kardamonem.

Śledzie układamy w naczyniu, zalewamy sosem śmietanowym z dodatkami i schładzamy przez co najmniej 12 godzin, a jeszcze lepiej zostawić je do „przegryzienia” na dobę w lodówce.

 

Zapraszam po inne przepisy na śledzie:

Śledź w oleju lnianym
Śledź w oleju

 

Śledź pod pierzynką czosnkową
Śledzie pod pierzynką czosnkową

 

Śledzie z imbirem
Śledzie z imbirem

 

Śledź po flamandzku
Śledzie po flamandzku

 




Takie coś

 
Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *