Ślimaczki z wiśniami i marcepanem

Ślimaczki z wiśniami i marcepanem

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna tortowa – ok. 800 g + do podsypania stolnicy;
  • Cukier biały – 100 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Maślanka – 350 ml;
  • Masło – 300 g + dodatkowe 50 g;
  • Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
  • Sól – 1 łyżeczka;

Nadzienie:

  • Wiśnie – 450 g (użyłam mrożonych);
  • Konfitura wiśniowa – 240 g (użyłam konfitury Łowicz);
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) na 0,5 l mleka;
  • Masa marcepanowa – 200 g (jeśli przygotowujemy masę w domu – płatki migdałowe – 100 g, cukier puder – 100 g. woda różana lub zwykła – 1,5 do 2 łyżek);
  • Cukier puder – do posypania.

Przepis na ślimaczki z wiśniami i marcepanem:

  • Jeśli decydujemy się na przygotowanie domowego marcepanu, zaczynamy właśnie od tego.
  • Do blendera wsypujemy płatki migdałowe, cukier puder, wodę różaną lub zwykłą i mielimy aż do uzyskania jednolitej, kleistej masy.
  • Masę marcepanową owijamy folią i chowamy do lodówki.
  • Kolejnym etapem jest przygotowanie wiśniowego nadzienia.
  • Wiśnie mrożone należy przełożyć do garnka, dolać do nich około 150 ml wody, 4 łyżki cukru i podgrzewać aż do całkowitego rozmrożenia.
  • Wiśnie odcedzamy i powstały sok przelewamy do małego rondelka.
  • 2/3 objętości soku podgrzewamy aż do zagotowania, w pozostałej 1/3 objętości soku rozprowadzamy proszek budyniowy.
  • Rozprowadzony proszek budyniowy wlewamy do gotującego się soku i podgrzewamy całość aż do zagotowania i zgęstnienia.
  • Do powstałego w ten sposób „budyniu” dodajemy rozmrożone wiśnie – całość miksujemy i po wystudzeniu mieszamy z konfiturą wiśniową.
  • Zabieramy się za przygotowanie ciasta.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą.
  • Do sypkich składników dodajemy masło (300 g), jajka, maślankę i zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, chwilę zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy w prostokąt (około 40 cm x 45 cm).
  • Ciasto smarujemy nadzieniem wiśniowym (pozostawiając nieposmarowane brzegi – około 1 cm), a na wiśniach rozkładamy pokrojony na cienkie plasterki marcepan.
  • Ciasto zwijamy w rulon (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy na 12-16 plastrów.
  • Plastry ciasta układamy płasko na blasze, zostawiamy odstępy, bo ciasto będzie wyrastać.
  • Wierzch naszych ślimaczków posypujemy wiórkami masła (to dodatkowe 50 g).
  • Całość pieczemy aż ślimaczki z wiśniami zrobią się złote (około 17 minut).
  • Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.

rollsy z wiśniami

Smacznego!

Ala

Ślimaczki z wiśniami i marcepanem- uwagi:
Przepis pochodzi z dodatku do Twojego Stylu „Ciasta i ciasteczka” z 2014 roku.