Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna tortowa – ok. 800 g + do podsypania stolnicy;
- Cukier biały – 100 g;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Maślanka – 350 ml;
- Masło – 300 g + dodatkowe 50 g;
- Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
- Sól – 1 łyżeczka;
Nadzienie:
- Wiśnie – 450 g (użyłam mrożonych);
- Konfitura wiśniowa – 240 g (użyłam konfitury Łowicz);
- Budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) na 0,5 l mleka;
- Masa marcepanowa – 200 g (jeśli przygotowujemy masę w domu – płatki migdałowe – 100 g, cukier puder – 100 g. woda różana lub zwykła – 1,5 do 2 łyżek);
- Cukier puder – do posypania.
Przepis na ślimaczki z wiśniami i marcepanem:
- Jeśli decydujemy się na przygotowanie domowego marcepanu, zaczynamy właśnie od tego.
- Do blendera wsypujemy płatki migdałowe, cukier puder, wodę różaną lub zwykłą i mielimy aż do uzyskania jednolitej, kleistej masy.
- Masę marcepanową owijamy folią i chowamy do lodówki.
- Kolejnym etapem jest przygotowanie wiśniowego nadzienia.
- Wiśnie mrożone należy przełożyć do garnka, dolać do nich około 150 ml wody, 4 łyżki cukru i podgrzewać aż do całkowitego rozmrożenia.
- Wiśnie odcedzamy i powstały sok przelewamy do małego rondelka.
- 2/3 objętości soku podgrzewamy aż do zagotowania, w pozostałej 1/3 objętości soku rozprowadzamy proszek budyniowy.
- Rozprowadzony proszek budyniowy wlewamy do gotującego się soku i podgrzewamy całość aż do zagotowania i zgęstnienia.
- Do powstałego w ten sposób „budyniu” dodajemy rozmrożone wiśnie – całość miksujemy i po wystudzeniu mieszamy z konfiturą wiśniową.
- Zabieramy się za przygotowanie ciasta.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą.
- Do sypkich składników dodajemy masło (300 g), jajka, maślankę i zagniatamy elastyczne ciasto.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, chwilę zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy w prostokąt (około 40 cm x 45 cm).
- Ciasto smarujemy nadzieniem wiśniowym (pozostawiając nieposmarowane brzegi – około 1 cm), a na wiśniach rozkładamy pokrojony na cienkie plasterki marcepan.
- Ciasto zwijamy w rulon (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy na 12-16 plastrów.
- Plastry ciasta układamy płasko na blasze, zostawiamy odstępy, bo ciasto będzie wyrastać.
- Wierzch naszych ślimaczków posypujemy wiórkami masła (to dodatkowe 50 g).
- Całość pieczemy aż ślimaczki z wiśniami zrobią się złote (około 17 minut).
- Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala
Ślimaczki z wiśniami i marcepanem- uwagi:
Przepis pochodzi z dodatku do Twojego Stylu „Ciasta i ciasteczka” z 2014 roku.