Składniki:
- Grzyby suszone – 100 g;
- Cebula – 2 duże lub 3 średnie;
- Mąka pszenna – 1 łyżka;
- Śmietanka 30% – 2 łyżki;
- Sól, pieprz, olej lub masło.
Przepis na sos z suszonych grzybów:
- Grzyby suszone zalewamy na noc zimną wodą.
- Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły.
- Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy, będzie nam potrzebna.
- Ugotowane i odcedzone grzyby mielimy przez maszynkę, lub drobniutko siekamy.
- Cebule obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle lub oleju. Wystarczy jeśli cebula zrobi się szklista, co najwyżej lekko złocista. Delikatnie ją solimy.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy 2 łyżki mąki i pomału przesmażamy dalej tworząc delikatną, jasną zasmażkę.
- Zasmażkę rozprowadzamy zimnym wywarem po gotujących się grzybach (wlewamy odrobinę wywaru na patelnię i rozcieramy łyżką, żeby nie było grudek mąki, następnie wlewamy kolejną porcję wywaru – aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu – mniej więcej tak gęstego jak potrawkowy).
- Do tak przygotowanego sosu „wstępnego”, przekładamy zmielone grzyby – mieszamy. Jeśli sos uznamy za zbyt gęsty dolewamy jeszcze wodę po gotowaniu grzybów, a jeśli jej nie mamy to zwykłą wodę.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wlewamy słodką śmietankę. Sos podajemy na ciepło.
Uwagi:
Pamiętajcie, żeby pole grzewcze ustawić na średnią lub małą moc, bo sos grzybowy łatwo przypalić, a wtedy będzie gorzki i niesmaczny.
Smacznego!
Ala