Sos z suszonych grzybów

Sos z suszonych grzybów

Składniki:

  • Grzyby suszone – 100 g;
  • Cebula – 2 duże lub 3 średnie;
  • Mąka pszenna – 1 łyżka;
  • Śmietanka 30% – 2 łyżki;
  • Sól, pieprz, olej lub masło.

Przepis na sos z suszonych grzybów:

  • Grzyby suszone zalewamy na noc zimną wodą.
  • Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły.
  • Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy, będzie nam potrzebna.
  • Ugotowane i odcedzone grzyby mielimy przez maszynkę, lub drobniutko siekamy.
  • Cebule obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle lub oleju. Wystarczy jeśli cebula zrobi się szklista, co najwyżej lekko złocista. Delikatnie ją solimy.
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy 2 łyżki mąki i pomału przesmażamy dalej tworząc delikatną, jasną zasmażkę.
  • Zasmażkę rozprowadzamy zimnym wywarem po gotujących się grzybach (wlewamy odrobinę wywaru na patelnię i rozcieramy łyżką, żeby nie było grudek mąki, następnie wlewamy kolejną porcję wywaru – aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu – mniej więcej tak gęstego jak potrawkowy).
  • Do tak przygotowanego sosu „wstępnego”, przekładamy zmielone grzyby – mieszamy. Jeśli sos uznamy za zbyt gęsty dolewamy jeszcze wodę po gotowaniu grzybów, a jeśli jej nie mamy to zwykłą wodę.
  • Sos doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wlewamy słodką śmietankę. Sos podajemy na ciepło.

Uwagi:
Pamiętajcie, żeby pole grzewcze ustawić na średnią lub małą moc, bo sos grzybowy łatwo przypalić, a wtedy będzie gorzki i niesmaczny.

Smacznego!

Ala