sos z suszonych grzybów

Sos z suszonych grzybów

Sos z suszonych grzybów

Odkąd pamiętam, sos grzybowy pojawiał się zawsze na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Przepis, który wstawiam poniżej, jest przepisem mojej babci Kasi. Sos z suszonych grzybów jest podawany do racuszków ziemniaczanych, robionych z ciasta podobnego do ciasta na knedle.

Nie wiem, skąd dokładnie tradycja tego dania dotarła do naszej rodziny. Wiem za to, że racuszki z sosem grzybowym są moim ulubionym daniem wigilijnym, podobnie jak i mojego rodzeństwa i kuzynostwa. Podbijają one też serca (a na pewno podniebienia), tych którzy do rodziny weszli.

Sos z suszonych grzybów
Sos z suszonych grzybów

Przepis na sos z suszonych grzybów – składniki:

  • Grzyby suszone – 100 g;
  • Cebula – 2 duże lub 3 średnie;
  • Mąka pszenna – 1 łyżka;
  • Śmietanka 30% – 2 łyżki;
  • Sól, pieprz, olej lub masło.

Jak zrobić sos z suszonych grzybów:

Grzyby suszone zalewamy na noc zimną wodą. Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy, będzie nam potrzebna.

Ugotowane i odcedzone grzyby mielimy przez maszynkę, lub drobniutko siekamy. Cebule obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle lub oleju. Wystarczy jeśli cebula zrobi się szklista, co najwyżej lekko złocista. Cebulę delikatnie solimy.

Do podsmażonej cebuli dodajemy 2 łyżki mąki i pomału przesmażamy dalej tworząc delikatną, jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzamy zimnym wywarem po gotujących się grzybach (wlewamy odrobinę wywaru na patelnię i rozcieramy łyżką, żeby nie było grudek mąki, następnie wlewamy kolejną porcję wywaru – aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu – mniej więcej tak gęstego jak potrawkowy). Do tak przygotowanego sosu „wstępnego”, przekładamy zmielone grzyby – mieszamy. Jeśli sos uznamy za zbyt gęsty dolewamy jeszcze wodę po gotowaniu grzybów, a jeśli jej nie mamy to zwykłą wodę.

Sos doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wlewamy słodką śmietankę. Sos podajemy na ciepło.

Uwagi:

Pamiętajcie, żeby pole grzewcze ustawić na średnią lub małą moc, bo sos grzybowy łatwo przypalić, a wtedy będzie gorzki i niesmaczny.

Inne przepisy:

Racuszki wigilijne z sosem
Racuszki wigilijne

 

Paszteciki drożdżowe
Paszteciki drożdżowe z kapustę i grzybami

 

Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki półkruche z pieczarkami

 

Barszcz postny
Barszcz wigilijny

 

zupa wigilijna
Staropolska zupa migdałowa

 

Kulebiak nadziewany kapustą
Drożdżowy kulebiak z kapustą

 

Kasza z grzybami wigilijna
Kasza z grzybami

Smacznego!

Ala


3 thoughts on “Sos z suszonych grzybów”

    1. Przepis na placuszki ziemniaczane bardzo podobny do naszego rodzinnego. Uwielbiam czekać cały rok na przyrządzanie bożonarodzeniowych pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *