Sposób na idealne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to prosta w przygotowaniu, uniwersalna, sycąca potrawa, która równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego, co dodatku, na przykład do gulaszu czy łososia lub innej ryby. Serwuje się je zarówno w wersji na słono – z dodatkiem mięsa, sosu grzybowego lub śmietany, jak i na słodko – z dodatkiem cukru lub smażonych owoców. Co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?
Placki ziemniaczane to prosta w przygotowaniu, uniwersalna, sycąca potrawa, która równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego, co dodatku, na przykład do gulaszu czy łososia lub innej ryby. Serwuje się je zarówno w wersji na słono – z dodatkiem mięsa, sosu grzybowego lub śmietany, jak i na słodko – z dodatkiem cukru lub smażonych owoców. Co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?
Bazowy przepis na placki ziemniaczane
W podstawowej wersji, do przyrządzenia placków ziemniaczanych potrzebne nam będą:
• 1,5 kilograma ziemniaków,
• 5 łyżek mąki,
• 2 jajka,
• szczypta soli.
Najlepiej sprawdzą się tutaj ziemniaki mączyste, o wysokiej zawartości skrobi. Jak to sprawdzić? Wystarczy, że rozetniemy warzywo na pół, potrzemy połówki w miejscu przecięcia i sprawdzimy czy puszcza sok. Jeżeli tak – wybraliśmy odpowiedni gatunek.
By placki ziemniaczane nie ciemniały, do startych ziemniaków można dodać startą marchewkę lub sok marchwiowy. Sprawią one, że masa zachowa swój naturalny kolor nawet przez kilka godzin.
Pierwszy etap to obranie ziemniaków, wypłukanie ich i starcie na tarce o małych oczkach. Następnie odciskamy je z soku i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy po łyżce masy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Chcąc uzyskać placek ziemniaczany o odpowiedniej grubości, wykładając masę, należy wyrównać ją na płaski, niezbyt gruby placek. Do tego celu można posłużyć się grzbietem łyżki lub łopatką.
Podczas smażenia placków, pozostała masa ziemniaczana znajdująca się w misce będzie puszczać sos, którego należy się pozbyć przed wyłożeniem kolejnej porcji na patelnię. Dzięki temu placki ziemniaczane równomiernie się usmażą, a tłuszcz nie będzie strzelał, utrudniając nam przygotowywanie posiłku.
Wariacje na temat placków ziemniaczanych i sprawdzone przepisy znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-maczne/placki/placki-ziemniaczane
Problemy, z którymi borykamy się najczęściej przygotowując placki ziemniaczane
• Przywieranie ich do patelni – placki przywierają wówczas, gdy na patelni znajduje się zbyt mała ilość tłuszczu. Najlepiej umieścić na niej taką ilość oleju, która będzie dwukrotnie grubsza niż grubość jednego placka. Nie bez znaczenia jest także patelnia, na której przyrządzamy danie – warto postawić tu na ceramiczną lub teflonową. Zaopatrzyć należy się także w cienką łopatkę, która pozwoli na łatwe podważenie placka nawet wówczas, gdy przywrze do naczynia.
• Zbyt tłuste placki – kluczem do sukcesu idealnych placków ziemniaczanych jest odpowiednia temperatura oleju. Należy go wlać na patelnię i odczekać kilka minut tak, by dobrze się rozgrzał. Gdy temperatura będzie zbyt niska, placki nie zaczną się smażyć, lecz wchłaniać tłuszcz. Należy także pamiętać, że każda ich porcja położona na patelnie sprawia, że tłuszcz zaczyna się ochładzać. W związku z tym, po usmażeniu jednej partii placków, należy ponownie dobrze rozgrzać olej.
• Zbyt mała chrupkość – by placki ziemniaczane były chrupkie, masę należy wykładać w odstępach tak, by mogła się równomiernie ścinać.