strudel z twarogiem

Strucla z serem i skórką pomarańczową

Strucla z serem i skórką pomarańczową

Strucla z serem, czyli delikatne drożdżowe ciasto i wilgotne nadzienie z twarogu. Często piekę ją z myślą o śniadaniu lub kolacji, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam ochoty na kupne pieczywo. Wystarczy twaróg posypać skórką pomarańczową, pokusić się o dodatek mielonych migdałów i strucla nabiera charakteru świątecznego. Polecam ją wszystkim miłośnikom drożdżowego ciasta.

Strucli z serem nie zawijam, tylko zaplatam. Nie ma wtedy ryzyka, że w środku będą niedopieczone. Zawijanie zostawiam sobie dla świątecznego makowca.

Strucla z serem
Strucla z serem i skórką pomarańczową

Strucla z serem – składniki (na 2 strucle):

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Mleko – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka – 3 sztuki (2 żółtka + 1 jajko w całości);
  • Cukier – 3 łyżki;
  • Mąka pszenna luksusowa – ok. 500 g;
  • Sól – szczypta.

Nadzienie serowe:

  • Twaróg tłusty lub półtłusty – 500 g;
  • Cukier puder – do smaku (ok. 3 łyżki);
  • Wanilia – 1 laska;
  • Żółtko – 1 sztuka;
  • Skórka pomarańczowa – 4 łyżki + do posypania strucli (skórkę można pominąć lub zamiast niej dodać rodzynki).

Inne:

  • Jajko – do posmarowania strucli przed pieczeniem;
  • Lukier.

Czytaj dalej – przepis na struclę z serem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *