strudel z twarogiem

Strucla z serem i skórką pomarańczową

Jak zrobić struclę z serem:

Drożdże rozkruszamy i zasypujemy łyżką cukru, czekamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy do około 37 stopni C, wlewamy do rozpuszczonych drożdży, wsypujemy 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto wstępne zacznie pracować. W tym czasie topimy masło i odstawiamy do przestudzenia. Do kubka wybijamy 1 jajko w całości oraz 2 żółtka, dosypujemy 2 łyżki cukru i rozbijamy wszystko rózgą kuchenną.

Ciasto wstępne mieszamy, wlewamy do niego stopione masło, jajka z cukrem, szczyptę soli – mieszamy. Następnie dodajemy partiami mąkę i energicznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Następnie je odgazowujemy i wkładamy do lodówki na 30-60  minut.

Przygotowujemy nadzienie serowe – twaróg ucieramy z cukrem, miąższem z 1 laski wanilii i żółtkiem na gładką masę. Jeśli używamy mielonego twarogu z wiaderka, który jest zwykle dość rzadki, dosypujemy do niego dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej.

Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie równe części. Przycinamy dwa kawałki pergaminu do pieczenia, tak żeby miały wysokość o około 6 cm większą niż wysokość blaszki, na której będziemy piec strucle.

Na kawałku pergaminu rozwałkowujemy lub rozciągamy dłońmi połowę ciasta drożdżowego, tak żeby ciasto miało kształt prostokąta (prostokąt układamy tak, żeby w pionie miał dłuższe boki, w poziomie krótsze). Połowę nadzienia serowego rozkładam w pionie na środku ciasta, twaróg posypujemy skórką pomarańczową (warstwa serowa powinna mieć 1/3 szerokości rozwałkowanego w prostokąt ciasta, na górze i dole zostawiam po 3 cm wolnego ciasta). Ciasto drożdżowe z prawej i lewej strony nadzienia serowego nacinam w paski (po około 9 z każdej strony). Biorę pierwszy pasek z lewej strony i pierwszy z prawej, krzyżuję je nad nadzieniem serowym, a końcówki przylepiam do podstawy kolejnych pasków. W taki sposób zaplatamy całą struclę. To samo robimy z drugą. Obie strucle przenosimy wraz z pergaminem na blaszkę, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C, podrośnięte strucle smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy przez około 35 minut.

Upieczone strucle lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową lub posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi:

Dwie strucle piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm.

Inne przepisy:

Makowiec z ciasta drożdżowego
Makowiec zawijany

 

Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym
Tarta czekoladowa

 

piernik staropolski
Staropolski piernik świąteczny

 

sernikobrownie
Sernikobrownie

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *