Szarlotka różana

Szarlotka różana

Szarlotka różana

Do miski przesiewamy mąkę pszenną tortową oraz cukier puder, dodajemy szczyptę soli. Oddzielamy żółtka od białek. Do sypkich składników wlewamy 4 żółtka oraz dodajemy pokrojone na małe kawałki schłodzone masło – zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Na patelni topimy masło i przesmażamy jabłka z dodatkiem łyżki cukru pudru. Na koniec możemy rozdrobnić jabłka tłuczkiem do ziemniaków. Cytrynę szorujemy, parzymy i ocieramy z niej skórkę.

Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części – 1/3 i 2/3. 1/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno formy. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podpieczony spód wyciągamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pozostałe 2/3 ciasta dzielimy na mniejsze części i rolujemy z nich wałeczki o średnicy mniej więcej 1 cm.

Na ciepłym spodzie rozsmarowujemy konfiturę z płatków róż, którą posypujemy skórką otartą z cytryny. Na cytrynową skórkę wykładamy podsmażone jabłka i delikatnie dociskamy je łyżką, żeby uzyskać w miarę równą powierzchnię. Na jabłkach układamy kratkę z kruchego ciasta. Szarlotkę ponownie wkładamy do piekarnika (temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół) i pieczemy aż wierzch z kruchego ciasta będzie złocisty (około 30 minut).

Szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, możemy podać z dodatkiem śmietany kwaśnej lub ubitej słodkiej. Pasują też do niej lody waniliowe, zwłaszcza jeśli podamy ciasto na gorąco.

Smacznego!

Ala

Przepisy z jabłkami:

Jabłecznik z  budyniem
Jabłecznik z budyniem

 

Pączki z jabłkiem
Pączki z jabłkiem

 

Ciasto cynamonowe
Ciasto cynamonowe z jabłkami

 

Jabłka w cieście piwnym
Jabłka w cieście piwnym

Jedno przemyślenie nt. „Szarlotka różana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *