Muffiny na mleku i oleju

Szybkie muffiny z rodzynkami

Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól – wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i łączymy całość rózgą kuchenną. Składniki płynne wlewamy do sypkich i mieszamy ciasto łyżką lub trzepaczką rózgową. Na koniec wsypujemy rodzynki – mieszamy.

Gniazda w blaszce do muffinek wykładamy papilotkami, do papilotek wlewamy ciasto. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. Kiedy babeczki są złote wyciągamy je z piekarnika. Jeszcze ciepłe muffiny posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi:

Rodzynki można zastąpić suszoną żurawiną lub innymi suszonymi owocami. Można obok suszonych owoców dodać na przykład pokrojoną białą czekoladę.

Do zabrania na piknik:

Muffiny z batatami na ostro
Muffiny z batatami na podstawie przepisu Jamiego Oliviera

 

kanapka z polędwiczką wieprzową
Kanapka z polędwiczką i cukinią

 

Ciasteczka z masłem arachidowym

 

Kanapka z mięsem z piersi indyka
Kanapka z indykiem, szparagami i roszponką

 

przepis na drożdżówki
Drożdżówki śniadaniowe

 

Tortilla z pastą z tuńczyka
Tortilla z tuńczykiem

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *