Tarta z nadzieniem cytrynowo-śmietanowym

Tarta cytrynowa

Jak zrobić tartę cytrynową:

Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę z solą, dodajemy zimne masło i rozcieramy je z mąką palcami. Następnie wlewamy żółtko rozmącone z dwiema łyżkami bardzo zimnej wody i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie lub stolnicy. Ciastem wykładamy formę do tarty (z wyjmowanym dnem, o średnicy 23-25 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Przygotowujemy nadzienie cytrynowe – sok z cytryn umieszczamy w misce, dodajemy do niego cukier puder i skórkę otartą z cytryn, wszystko ucieramy. Następnie dodajemy pomału śmietankę lub creme fraiche – ubijamy rózgą kuchenną. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno jajka i żółtka.

Formę z kruchym spodem umieszczamy na blasze (żeby uniknąć czyszczenia całego piekarnika gdyby przeciekła masa cytrynowa), na spód wylewamy masę cytrynową. Całość umieszczamy w  piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i pieczemy przez około 20 minut (aż nadzienie się zetnie).

Tartę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, jej wierzch przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

White A.: Z kuchennej półeczki – kuchnia śródziemnomorska. Parragon, 2005.

Przepisy z cytrusami:

ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe z herbatnikami

 

Sernik pomarańczowy z kremem
Sernik pomarańczowy

 

cynamonowiec
Cynamonowiec z konfitura pomarańczową i kremem śmietankowym

 

rolada biszkoptowa cynamonowa
Rolada cynamonowa z kremem pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *