Tarta serowa z borówkami

Przeprowadzka nareszcie za nami. Trwało to i trwało i trwało… Kartony rozpakowane, pokój córki odmalowany, a wszystkie akcesoria kuchenne mam zwiezione i poukładane w szafkach i szufladach (nie sądziłam, że tyle się tego nazbierało).

Dziś wstawiam przepis na tartę serową z borówkami, jest to pierwsze ciasto, jakie zrobiłam w nowym miejscu 🙂

tarta serowa 1

tarta serowa 2

Tarta serowa z borówkami – składniki:

Kruche ciasto:

Masło – 200 g;

Cukier puder – 1 łyżka;

Mąka krupczatka – 400 g;

Sól – szczypta;

Masa serowa:

Mascarpone – 250 g;

Jajka – 2 duże (lub 3 małe);

Cukier puder – 120 g;

Mąka tortowa – 2 łyżki;

Skórka otarta z 1/2 cytryny;

Borówki – ok. 125 g;

Tarta serowa z borówkami – wykonanie:

Kruche ciasto sprawnie zagniatamy z podanych wyżej składników, wyklejamy nim formę. Mascarpone przekładamy do miski, wsypujemy do niego cukier, wbijamy jaja, całość łączymy przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera. Gdy masa jest gładka dodajemy mąkę i całość mieszamy, żeby mąka była równomiernie rozprowadzona. Na samym końcu do naszej masy serowej dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, mieszamy.

Masę serową wykładamy na kruche ciasto, całość posypujemy umytymi i osuszonym na ręczniku papierowym borówkami.

Ciasto piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35 minut. Czas potraktujcie orientacyjnie, bo piekarnik z którego teraz przyszło m korzystać przypomina mi te sprzed dobrych 15 lat i dopiero staram się go wyczuć (dlatego na pierwsze pieczenie wybrałam własnie tartę, bo nie dość że krótko się piecze, to jeszcze wyrastać nie musi).

Tartę serową tuż przed podaniem posypałam cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala