Tarta na kruchym spodzie

Tarta ze szpinakiem

Przygotowanie:

Pracę rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, wbijamy jajko. Sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Formę do tarty wylepiamy ciastem (użyłam okrągłej formy z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm) . Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy aż nabierze delikatnie złotej barwy.

Szpinak myjemy, czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez wyciskarkę. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy szpinak i podsmażamy listki do momentu aż stracą objętość  i nabiorą miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka wbijamy do kubka, dolewamy śmietankę i rozbijamy całość widelcem lub rózgą kuchenną.

Na podpieczonym kruchym spodzie układamy plastry sera. Na ser wykładamy szpinak, całość zalewamy śmietaną z jajkami.

Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż śmietanka z jajkami się zetnie (około 25 minut).

Smacznego!

Ala

Szybkie obiady:

Rukola z wędzonym łosoiem
Rukola z łososiem i ryżem

 

Ciasto filo z nadzieniem szpinakowym
Ciasto filo ze szpinakiem

 

Tarta z burakami i kozim serem

 

Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem i sosem cytrynowym

 

Zapiekanka z cukinii z serami i miętą

2 thoughts on “Tarta ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *