Tort mokka w odsłonie bezowej

Tort mokka

Bardzo lubię wyniesiony z domu zwyczaj, że do noworocznej popołudniowej kawy na stole pojawia się tort. Torty te przez lata przewijały się różne, ale zawsze były one raczej w cięższej, zimowej formie. Kawowe, czekoladowe, orzechowe.

Ja w tym roku podałam bezowy tort mokka, który jest zadziwiająco łatwy w przygotowaniu, ale za to smakuje wyśmienicie. Trochę czasu zajmuje suszenie bezowych blatów, ale robi to za nas piekarnik, a my możemy w tym czasie poleżeć brzuchem do góry (zwłaszcza jeśli ktoś tak jak i ja dostał od lekarza przykaz leżenia).

Przepis na krem do tego deseru powstał z powodu ciążowych apetytów na krem kawowy. Stanęłam wtedy przy misce z rózgową trzepaczką, wyjęłam z lodówki bazę czyli śmietankę tortową i mascarpone, z szuflady pozostałe składniki. Zaczęłam mieszać, dolewać, dosypywać, smakować i zapisywać proporcje. Gdy krem uznałam za skończony pomyślałam o połączeniu go z kruchymi, słodkimi blatami bezowymi. Całość zasłużyła na uwiecznienie jej na blogu kulinarnym.

tort mokka 1

tort mokka

tort mokka 2

Tort mokka – składniki:

Blaty bezowe:

Jajka – 8 sztuk (będziemy potrzebować samych białek);

Cukier puder – 16 łyżek;

Kawa mielona – 2 płaskie łyżki;

Skrobia ziemniaczana – 2 łyżeczki;

Sól – 2 szczypty.

Krem mokka:

Espresso lub mocny napar z kawy – 50 ml;

Śmietana 36% – 250 ml;

Mascarpone – 250 g;

Kakao ciemne w proszku – 2 łyżki;

Cukier puder – 1,5 łyżki.

Tort mokka – wykonanie:

Pracę rozpoczynamy od przygotowania blatów bezowych. Ja blaty suszę osobno, każdy więc przygotowuję z następujących proporcji – 4 białka, szczypta soli, 8 łyżek cukru pudru, łyżeczka skrobi ziemniaczanej, łyżka kawy. Białka ubijamy wraz z szczyptą soli na sztywną piane, następnie wciąż ubijając dodajemy partiami cukier puder. Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz kawę i dokładnie mieszamy całość rózgą kuchenną. Blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, wyrysowujemy na nim okrąg o średnicy około 18 cm i na powierzchni tak wyznaczonego koła równomiernie rozkładamy masę bezową. Blat suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez około 80 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i pozostawiamy na niej blat bezowy aż do wystudzenia. Zabieramy się do przygotowania drugiego blatu bezowego z pozostałych składników.

Kiedy oba bezowe krążki są wystudzone można zacząć przygotowywać krem. Zaczynamy od mocnego naparu z kawy lub espresso, które powinno się wystudzić. W misce łączymy na gładką masę bez grudek śmietankę tortową z mascarpone i cukrem pudrem. Następnie dolewamy do kremu kawę, całość mieszamy. Na koniec dodajemy ciemne kakao – mieszamy. Przed przełożeniem blatów bezowych, dobrze jest schłodzić krem w lodówce przez 30-60 minut.

Pamiętajcie, że krem nakładamy na blaty na około 30 minut przed podaniem tortu. Jeśli zrobimy to dużo wcześniej płytki nasiąkną wilgocią z kremu i tort nie będzie już tak smaczny.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *