Tortilla z indykiem i szpinakiem

Tortilla z indykiem i szpinakiem

Składniki:

  • Tortilla – 4 placki;
  • Mięso z piersi indyka – 400 g;
  • Szpinak – 200 g (ja użyłam mrożonego);
  • Ser Feta – około 3 łyżek;
  • Brzoskwinie w syropie – 4 połówki + syrop do podlania mięsa podczas smażenia;
  • Olej/oliwa, sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek.

Tortilla z indykiem i szpinakiem – wykonanie:

  • Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno kroimy.
  • Przyprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką – na chwilę odstawiamy.
  • Do małego rondelka wkładamy szpinak, podlewamy odrobiną oliwy i podgrzewamy. Jak nasz szpinak przestanie przypominać zamrożoną zieloną bryłkę, dodajemy do niego rozgnieciony ząbek czosnku i doprawiamy go solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso, gdy już jest złociste wlewamy 1/3 szklanki syropu z brzoskwiń, ustawiamy grzanie na maksymalne, żeby woda szybko odparowała, a cukier z syropu zaczął się karmelizować – pamiętajmy o mieszaniu mięsa, bo łatwo o przypalenie.
  • Gdy mamy już gotowy szpinak i mięso, pozostaje nam pokrojenie 4 połówek brzoskwiń w cieniutkie paski i rozkruszenie sera Feta.
  • Zabieramy się za tortille.
  • Żeby placki nie były łamliwe i aby można zawinąć w nie przygotowane wcześniej pyszności, należy każdy placek podgrzać na suchej patelni.
  • Na rozgrzanym placku rozkładamy warstwę szpinaku, na nim układamy mięso, które posypujemy Fetą i paskami brzoskwiń.
  • Tortille zwijamy. Tortilla z indykiem i szpinakiem może być podana na obiad, kolację, czy zapakowana na spacer.

Smacznego!

Ala