Kulinaria

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – 2 szklanki o pojemności 250 ml + mąka do ewentualnego skorygowania lepkości ciasta i podsypania przy wałkowaniu;
  • Woda ciepła – 2/3 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Żółtko – 1 sztuka;
  • Masło – 2 łyżki.

Farsz:

  • Kapusta kiszona – 250 g;
  • Grzyby suszone – 30 g;
  • Cebula – 1 mała;
  • Olej, sól, pieprz.

Przepis na uszka z kapustą i grzybami:

  • Najpierw przygotowujemy farsz.
  • Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin do napęcznienia, potem je odcedzamy i drobno kroimy.
  • Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy, do cebuli dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę i grzyby.
  • Całość powoli dusimy do miękkości, podlewając w razie potrzeby sokiem z kapusty lub ewentualnie wodą.
  • Odstawiamy farsz do wystudzenia.
  • Przygotowanie ciasta – masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia, żółtko oddzielamy od białka.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej gorącą wodę, stopione masło i surowe żółtko, wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  • Ciasto pierogowe rozwałkowujemy i wycinamy z niego niewielkie kółka (ja wycinam takie o średnicy niecałych 5 cm) lub tniemy ciasto w kwadraty.
  • Na środek nakładamy farsz, zalepiamy pierożek i zlepiamy jego dwa końce.
  • Jeśli wycinaliśmy kwadraty, zaginamy ciasto z farszem po przekątnej, tak żeby pierożek miał kształt trójkątny, jeżeli z ciasta wycinaliśmy kółka, składamy je tradycyjnie – po średnicy.
  • Surowe uszka z kapustą i grzybami układamy na posypanej mąką desce/blacie/stolnicy.
  • Pierożki gotujemy w posolonym wrzątku (ja zawsze dodaję jeszcze olej do wody).
  • Po wrzuceniu surowych uszek do wody, trzeba je delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
  • Po wypłynięciu pierożków gotuję je jeszcze niecałą minutę i wyjmuję łyżką cedzakową.

wigilijne uszka

Smacznego!

Ala