pierożki uszka

Uszka z kapustą i grzybami

Najpierw przygotowujemy farsz. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin do napęcznienia, potem je odcedzamy i drobno kroimy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy, do cebuli dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę i grzyby. Całość powoli dusimy do miękkości, podlewając w razie potrzeby sokiem z kapusty lub ewentualnie wodą. Odstawiamy farsz do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta – masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia, żółtko oddzielamy od białka. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej gorącą wodę, stopione masło i surowe żółtko, wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Ciasto pierogowe rozwałkowujemy i wycinamy z niego niewielkie kółka (ja wycinam takie o średnicy niecałych 5 cm) lub tniemy ciasto w kwadraty. Na środek nakładamy farsz, zalepiamy pierożek i zlepiamy jego dwa końce. Jeśli wycinaliśmy kwadraty, zaginamy ciasto z farszem po przekątnej, tak żeby pierożek miał kształt trójkątny, jeżeli z ciasta wycinaliśmy kółka, składamy je tradycyjnie – po średnicy. Surowe uszka układamy na posypanej mąką desce/blacie/stolnicy.

Pierożki gotujemy w posolonym wrzątku (ja zawsze dodaję jeszcze olej do wody). Po wrzuceniu surowych uszek do wody, trzeba je delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu pierożków gotuję je jeszcze niecałą minutę i wyjmuję łyżką cedzakową.

Przepisy wigilijne:

Barszcz postny
Barszcz wigilijny

 

Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki półkruche z pieczarkami

 

Paszteciki drożdżowe
Paszteciki drożdżowe z kapustę i grzybami

 

sos z suszonych grzybów
Sos z suszonych grzybów

 

Filety z karpia pieczonye w piekarniku
Pieczone filety z karpia

 

Kulebiak nadziewany kapustą
Drożdżowy kulebiak

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *