Wianuszki tradycyjne

Wianuszki tradycyjne – składniki:

Drożdże świeże – 100 g;

Cukier – 2 łyżki;

Mleko – 250 ml;

Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – 1 kg;

Jajka – 5 sztuk (2 całe + 3 żółtka);

Masło – 100 g;

Kwaśna śmietana 18% – 200 g;

Spirytus lub wódka – 1 łyżka;

Sól – 1 szczypta;

Tłuszcz do smażenia (ja smażę na oleju rzepakowym – 1 litr);

Cukier puder i woda na lukier (pudru około 0,5 kg).

Wianuszki tradycyjne – wykonanie:

Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy mleko. Gdy drożdże z cukrem się rozpuszczą, dodajemy szczyptę soli oraz ciepłe (nie gorące!) mleko. Wsypujemy do tego około 1 szklankę mąki (tak, żeby po wymieszaniu ciasto miało konsystencję gęstej śmietany), odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Topimy i studzimy masło.

Gdy nasze wstępne ciasto wyrośnie, zbijamy je łyżką i dodajemy do niego 2 jajka i 3 żółtka. Mieszamy. Następnie wlewamy stopione i przestudzone masło oraz spirytus, mieszamy. Dodajemy kwaśną śmietanę, łączymy wszystko łyżką. Teraz czas na mąkę – wsypujemy ją partiami energicznie wyrabiając ciasto łyżką. Zwykle, gdy ciasto staje się już gęste wyrabiam je dłonią, bo po pierwsze jest mi tak wygodniej, a po drugie mam lepszą kontrolę jego lepkości. Z kilograma mąki, zwykle wrabiam do ciasta jakieś 900 g, pozostałe 100 g służy mi do podsypywania ciasta przy wałkowaniu.

Gdy nasze drożdżowe ciasto jest już wyrobione, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Pamiętajmy żeby przykryć je ściereczką, bo inaczej obeschnie. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, zbijamy je łyżką, posypujemy stolnicę lub blat odrobiną mąki. Dzielimy ciasto na 2 części, jedną zostawiamy przykrytą w misce, druga chwilkę wyrabiamy na stolnicy/blacie. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości niecałego 1 cm. Wykrawamy foremką lub szklanką krążki, w środku każdego małym okręgiem robimy dziurkę (możemy wykorzystać do tego kieliszek do wódki/nalewki). Jeśli ciasto klei się do naszej szklanki/foremki, wkładamy co jakiś czas jej brzeg do mąki.

Wykrawamy wianuszki aż do zużycia ciasta, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na czas rozgrzewania tłuszczu do smażenia. Tłuszczu nie żałujemy, wianuszki nie powinny podczas smażenia opierać się o dno garnka/patelni. Smażymy nasze wianki z obu stron na złoto, wyjmujemy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną lukrujemy i gotowe!

Teraz musi ktoś po całym zamieszaniu posprzątać. Używam w tym celu domowników, którzy będą się wianuszkami raczyć 😉

Więcej przepisów na słodkości tłustoczwartkowe znajduje się na stronie przepisy na ciasta.

Smacznego!

Ala


3 thoughts on “Wianuszki tradycyjne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *