Wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

Wiśnie w cieście naleśnikowym – wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzałka góra-dół). Cukier puder przesiewamy do miski, wbijamy do niego jajka, dodajemy sól. Całość ubijamy chwilę rózgą kuchenną. Do jajek dodajemy na przemian mleko i przesianą mąkę. Ciasto mieszamy dokładnie, aż będzie gładkie, bez żadnej grudki (w razie potrzeby ciasto możemy przelać przez sitko). Przelewamy je do natłuszczonej formy do zapiekania o średnicy 25 – 27 cm. Na cieście rozkładamy świeże wcześniej wypestkowane lub mrożone wiśnie. Danie zapiekamy przez około 25 minut (środek ciasta musi być ścięty i sprężysty).

Jeśli użyjemy wiśni mrożonych czas zapiekania będzie trochę dłuższy. Zamiast wiśni w cieście naleśnikowym można zatopić inne owoce, chociażby maliny czy jagody. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

Berner R., Cramm D.: Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej. Przepisy na cztery pory roku. Wydawnictwo Dwie Siostry. Warszawa 2015. Książkę można kupić tu.

Zapraszam po inne przepisy na śniadania/kolacje:

Jajecznica podawana z bajglem
Jajecznica ze szczypiorkiem

 

Tosty francuskie
Tosty francuskie z miodem

 

Twarożek z rukwią i czosnkiem
Twarożek z rukwią wodną i pieczonym czosnkiem

 

Chałka - pieczywo śniadaniowe
Chałka zdobna

 

Placuszki owsiane
Placuszki z płatków owsianych

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *