zakwas z buraków ćwikłowych

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas buraczany na barszcz:

Do przygotowania zakwasu najlepiej nadaje się szklane lub kamionkowe naczynie. Buraki ćwikłowe myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry – układamy je w słoju. Obrane ząbki czosnku przeciskamy lub ścieramy na tarce i mieszamy z solą, a następnie dodajemy do buraków. Do naczynia wsypujemy kminek, a na wierzchu układamy kromkę razowego chleba na zakwasie. Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Naczynie przykrywamy lnianą lub płócienną ściereczką (może tez być gaza) i odstawiamy w spokojne, ciepłe miejsce.

To, po jakim czasie będzie gotowy zakwas zależy od mikroflory jaką mamy w domu, jaka była na użytych do zakwasu produktach oraz od temperatury pomieszczenia, w którym postanowiliśmy ukwasić buraki. Mi to zwykle zajmuje tydzień.

Gotowy zakwas zlewamy do słoika lub szklanej butelki i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Ala

Przepisy z burakami:

Barszcz postny
Barszcz wigilijny

 

buraczki zasmażane
Zasmażane buraczki

 

Tarta z burakami i kozim serem

 

Naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką
Naleśniki gryczane z buraczkami

 

Botwinka z młodych buraczków
Zupa botwinka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *