Żurek domowy

Żurek wielkanocny

Przepis na żurek wielkanocny – składniki:

  • Woda po sparzeniu białej surowej kiełbasy – 2 litry;
  • Rosół – 2 litry;
  • Zakwas na żurek – ok. 600 ml;
  • Boczek wędzony – 500 g;
  • Cebula – 2 średnie;
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Śmietanka – do zabielenia;
  • Przyprawy – liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, sól, chrzan, majeranek;
  • Do podania – biała kiełbasa, jajka na twardo.

Jak zrobić żurek wielkanocny:

Do wody po sparzeniu białej kiełbasy dodajemy boczek wędzony, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego, gotujemy całość pomału (wywar powinien tylko mrugać) przez 1,5 – 2 godziny.

Cebule drobno siekamy i rumienimy na maśle lub oleju, czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Do gotującego się wywaru dodajemy rosół, zrumienione cebule, czosnek, 2-3 łyżki tartego chrzanu, majeranek, zakwas – doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zupę wyłączamy, zabielamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chrzanem, jeśli uznacie, że jest za mało ostra.

Żurek podajemy najczęściej z białą kiełbasą i/lub jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

Ala

Literatura:

Gessler A.: Smaki na 52 tygodnie. Bongo Media, Warszawa 2011.


Jedno przemyślenie nt. „Żurek wielkanocny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *