Przepis na grzyby w śmietanie
Jesienią, gdy leśne dobrodziejstwa rosną nam za płotem, a czasami i na terenie naszej działki, pomysł na obiad można dosłownie znaleźć w trawie. Grzyby w śmietanie to nasze wyczekiwane jesienne danie. Podaję je z ziemniakami, kopytkami, a czasem z rumianymi grzankami. Przygotowuję w ten sposób podgrzybki i borowiki, w które nasz pobliski las obfituje.
Przepis na grzyby w śmietanie – składniki:
- Świeże grzyby leśne – 1 kg;
- Cebula – 2 średnie;
- Kwaśna śmietana – 200 g;
- Mąka pszenna – 2 łyżeczki;
- Olej lub smalec – do smażenia;
- Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, sól;
- Zielenina – do posypania.
Jak zrobić grzyby w śmietanie:
- Oczyszczone grzyby przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Większe okazy uprzednio kroimy na pół lub w ćwiartki.
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli, listka laurowego, 2-3 kulek ziela angielskiego, kilu ziarenek czarnego pieprzu (można też dodatkowo dołożyć obraną cebulę w całości).
- Kiedy woda zaczyna wrzeć wkładamy do niej grzyby i doprowadzamy całość do zagotowania. Grzyby gotujemy 10 minut.
- Na głębokiej patelni podsmażamy drobno pokrojone cebule (wystarczy żeby zrobiły się szkliste). Ja najchętniej używam smalcu do przyrządzania grzybów, a jak nie mam to korzystam z oleju rzepakowego.
- Do podsmażonej cebuli przekładamy łyżką cedzakową grzyby, można dolać dodatkowo trochę wywaru i dusimy grzyby do miękkości.
- Kiedy grzyby są już miękkie, mieszamy kwaśną śmietanę z mąką pszenną i starannie łączymy ją na patelni z grzybami.
- Całość chwilę podgrzewamy, żeby sos zgęstniał.
- Grzyby w śmietanie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy zieleniną.
- Danie to można zjeść w towarzystwie pieczywa, ziemniaków, kopytek – polecam.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po jesienne przepisy: