Amoniaczki – ciasteczka

Amoniaczki – ciasteczka

Składniki:

  • Mąka pszenna tortowa – 500 g;
  • Cukier – 150 g;
  • Masło – 100 g;
  • Mleko – 1/2 szklanki;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Amoniak – 2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Cukier puder na lukier.

Przepis na amoniaczki:

  • Mąkę przesiewamy do miski, masło topimy i odstawiamy na 15 minut do przestudzenia.
  • Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej i rozpuszczamy w nim amoniak.
  • Do mąki dodajemy sól, cukier, stopione masło, jajka i mleko z amoniakiem, sprawnie zagniatamy ciasto.
  • Ciasto będzie delikatnie klejące, pomimo tego nie dosypujemy do niego mąki, tylko przykrywamy miskę z ciastem i wstawiamy ją na około 3 godziny do lodówki. Ewentualną lepkość ciasta należy korygować dopiero po jego schłodzeniu.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.
  • Jedną część rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy (lub blacie), w tym czasie dwie pozostałe porcje ciasta czekają sobie w lodówkowym chłodzie.
  • Z ciasta wycinamy ciasteczka, skrawki ciasta ponownie zagniatamy i chowamy do lodówki (użyjemy ich na samym końcu, gdy będziemy mieć skrawki pochodzące z wszystkich 3 części ciasta, chodzi o to żeby zdążyły się schłodzić).
  • Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Pieczemy aż będą miały złotawy kolor (u mnie trwało to około 10 minut na blachę).
  • Upieczone i wystudzone amoniaczki lukrujemy.
  • Mnie troszkę poniosło i nie dość, że dodałam do lukru barwniki, to jeszcze posypałam całość cukrem perlistym.
  • Jeśli macie ochotę na mniej słodką wersję ciasteczek, proponuję przed upieczeniem posmarować każde ciasteczko rozmąconym jajkiem i posypać szczyptą grubego cukru.

lukrowane amoniaczki

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne