Składniki (na 16 sztuk babeczek):
- Mąka pszenna typ 450 (mąka tortowa) – 500 g;
- Cukier brązowy – 250 g
- Przyprawa do piernika – 3 łyżki;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Soda – 2 łyżeczki;
- Sól – szczypta;
- Masło – 200 g;
- Jajka – 5 sztuk;
- Jogurt naturalny – 5 pełnych łyżek;
- Żurawina suszona – 80 g;
- Biała czekolada – 200 g.
Przepis na babeczki cynamonowe z żurawiną – wykonanie:
- Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
- W jednej misce mieszamy przesianą mąkę tortową, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
- W drugiej misce przy pomocy rózgi kuchennej rozbijamy jajka i dodajemy do nich jogurt.
- Jajka z jogurtem wlewamy do miski z sypkimi składnikami, całość mieszamy.
- Następnie dodajemy do ciasta stopione i przestudzone masło, starannie łącząc łyżką wszystkie składniki.
- Na koniec wsypujemy suszoną żurawinę, całość mieszamy żeby żurawina była równomiernie rozmieszczona w masie ciasta.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Gniazda w muffinowej blaszce wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.
- Babeczki pieczemy około 30 minut.
- W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i smarujemy nią wystudzone babeczki.
- Babeczki cynamonowe można dodatkowo udekorować na przykład czekoladowymi gwiazdkami.
Smacznego!
Ala