Kulinaria

Babeczki cynamonowe z żurawiną

Babeczki cynamonowe z żurawiną

Składniki (na 16 sztuk babeczek):

  • Mąka pszenna typ 450 (mąka tortowa) – 500 g;
  • Cukier brązowy – 250 g
  • Przyprawa do piernika – 3 łyżki;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Soda – 2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Masło – 200 g;
  • Jajka – 5 sztuk;
  • Jogurt naturalny – 5 pełnych łyżek;
  • Żurawina suszona – 80 g;
  • Biała czekolada – 200 g.

Przepis na babeczki cynamonowe z żurawiną – wykonanie:

  • Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
  • W jednej misce mieszamy przesianą mąkę tortową, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
  • W drugiej misce przy pomocy rózgi kuchennej rozbijamy jajka i dodajemy do nich jogurt.
  • Jajka z jogurtem wlewamy do miski z sypkimi składnikami, całość mieszamy.
  • Następnie dodajemy do ciasta stopione i przestudzone masło, starannie łącząc łyżką wszystkie składniki.
  • Na koniec wsypujemy suszoną żurawinę, całość mieszamy żeby żurawina była równomiernie rozmieszczona w masie ciasta.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • Gniazda w muffinowej blaszce wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.
  • Babeczki pieczemy około 30 minut.
  • W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i smarujemy nią wystudzone babeczki.
  • Babeczki cynamonowe można dodatkowo udekorować na przykład czekoladowymi gwiazdkami.

Smacznego!

Ala