Składniki:
- Biała czekolada – 100 g (50 g do ciasta i 50 g na polewę);
- Cukier – 150 g;
- Mąka tortowa – 250 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Sól – szczypta;
- Mleko – 150 ml;
- Jogurt grecki – 180 g;
- Masło – 100 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Sok z 1/2 cytryny;
- Skórka otarta z 1 limonki i 1 cytryny.
Babeczki cytrusowe z białą czekoladą – wykonanie:
- W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Topimy masło, odstawiamy do przestudzenia.
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z mlekiem, jogurtem i masłem przy pomocy rózgowej trzepaczki.
- Mieszaninę tę wlewamy do suchych składników i dokładnie łączymy.
- Ubijamy białka na sztywną pianę, wyciskamy sok z 1/2 cytryny.
- Pianę mieszamy delikatnie z ciastem, żeby nasze babeczki nie były gliniaste.
- Następnie dodajemy sok z cytryny, połowę czekolady pokrojonej w małe kawałeczki lub wiórki.
- Ocieramy skórę z cytryny i limonki, połowę odsypujemy do dekoracji, a połowę dodajemy do ciasta. Całość łączymy.
- Babeczki cytrusowe pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
- Gdy wystygną dekorujemy je stopioną białą czekoladą i pozostałą połową otartej skórki z cytrusów.
Smacznego!
Ala