Kulinaria

Babeczki cytrusowe

Babeczki cytrusowe

Składniki:

  • Biała czekolada – 100 g (50 g do ciasta i 50 g na polewę);
  • Cukier – 150 g;
  • Mąka tortowa – 250 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Mleko – 150 ml;
  • Jogurt grecki – 180 g;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Sok z 1/2 cytryny;
  • Skórka otarta z 1 limonki i 1 cytryny.

Babeczki cytrusowe z białą czekoladą – wykonanie:

  • W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  • Topimy masło, odstawiamy do przestudzenia.
  • Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z mlekiem, jogurtem i masłem przy pomocy rózgowej trzepaczki.
  • Mieszaninę tę wlewamy do suchych składników i dokładnie łączymy.
  • Ubijamy białka na sztywną pianę, wyciskamy sok z 1/2 cytryny.
  • Pianę mieszamy delikatnie z ciastem, żeby nasze babeczki nie były gliniaste.
  • Następnie dodajemy sok z cytryny, połowę czekolady pokrojonej w małe kawałeczki lub wiórki.
  • Ocieramy skórę z cytryny i limonki, połowę odsypujemy do dekoracji, a połowę dodajemy do ciasta. Całość łączymy.
  • Babeczki cytrusowe pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
  • Gdy wystygną dekorujemy je stopioną białą czekoladą i pozostałą połową otartej skórki z cytrusów.

Smacznego!

Ala