Składniki:
Ciasto:
- Masło – 125 g;
- Czekolada gorzka – 100 g;
- Powidła śliwkowe – 300 g;
- Cukier brązowy – 150 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Mąka pszenna tortowa – 150 g;
- Sól – szczypta;
Polewa:
- Czekolada gorzka – 100 g;
- Masło – 1 łyżka;
- Płatki migdałowe (opcjonalnie).
Przepis na babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi:
- W kąpieli wodnej topimy 125 g masła wraz z tabliczką gorzkiej czekolady.
- Mieszamy masę łyżką, żeby była jednolita.
- Następnie dodajemy do niej powidła śliwkowe, cukier, szczyptę soli oraz jajka.
- Całość starannie łączymy rózgową trzepaczką.
- Na koniec dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Przekładamy ciasto do foremek.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, babeczki pieczemy 25-30 minut.
- Gdy babeczki są gotowe i trochę przestygną, przygotowujemy polewę.
- Topimy w kąpieli wodnej druga tabliczkę czekolady wraz z łyżką masła i dekorujemy nią nasze babeczki.
- Na koniec możemy posypać je płatkami migdałowymi, albo ozdobić w inny, ulubiony sposób.
Smacznego!
Ala