Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Ciasto:

  • Masło – 125 g;
  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Powidła śliwkowe – 300 g;
  • Cukier brązowy – 150 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 150 g;
  • Sól – szczypta;

Polewa:

  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Masło – 1 łyżka;
  • Płatki migdałowe (opcjonalnie).

Przepis na babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi:

  • W kąpieli wodnej topimy 125 g masła wraz z tabliczką gorzkiej czekolady.
  • Mieszamy masę łyżką, żeby była jednolita.
  • Następnie dodajemy do niej powidła śliwkowe, cukier, szczyptę soli oraz jajka.
  • Całość starannie łączymy rózgową trzepaczką.
  • Na koniec dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Przekładamy ciasto do foremek.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, babeczki pieczemy 25-30 minut.
  • Gdy babeczki są gotowe i trochę przestygną, przygotowujemy polewę.
  • Topimy w kąpieli wodnej druga tabliczkę czekolady wraz z łyżką masła i dekorujemy nią nasze babeczki.
  • Na koniec możemy posypać je płatkami migdałowymi, albo ozdobić w inny, ulubiony sposób.

 

Babeczki czekoladowo śliwkowe

Smacznego!

Ala