Składniki:
- Puree z dyni – 450 ml (najlepsza na puree – dynia Hokkaido lub piżmowa);
- Cukier trzcinowy – 150 g (użyłam jasnego cukru Demerara, ale może też być zwykły cukier);
- Masło – 170 g;
- Mąka pszenna tortowa – 350 g;
- Mielone orzechy laskowe – 100 g;
- Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Cynamon mielony – 2 łyżeczki;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Sól – szczypta.
Polewa:
- Biała czekolada – 200 g;
- Masło – 1 łyżka;
- Skórka otarta z 2 cytryn.
Przepis na babeczki dyniowe z białą czekoladą:
- Przygotowujemy puree z dyni – dynię kroimy na pół, usuwamy pestki. Każdą połówkę kroimy następnie na mniejsze cząstki, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż miąższ będzie miękki. Po wyjęciu dyni zdejmujemy miąższ ze skórki łyżką, rozdrabniamy go blenderem.
- Puree zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Sól wsypujemy do miski, dokładamy puree z dyni.
- Masło topimy, gdy odrobinę przestygnie dodajemy je do dyniowego puree, całość mieszamy.
- Następnie dodajemy cukier i jajka cały czas mieszając.
- Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy ją partiami do ciasta.
- Na sam koniec wsypujemy mielone lub krojone orzechy, całość mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, gniazda w muffinkowej blaszce wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem.
- Babeczki pieczemy około 25 minut (z podanych proporcji wyszło mi 20 babeczek).
- Gdy babeczki przestygną, zabieramy się za polewę z białej czekolady i za skórkę z cytryny.
- Cytryny szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po sparzeniu owoce osuszamy i ocieramy na tarce skórkę.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem łyżki masła. Gdy czekoladowa masa jest płynna i jednolita, smarujemy nią babeczki, a następnie posypujemy skórką cytrynową.
- Przepis na babeczki dyniowe powstał na bazie przepisu Jamiego Olivera.
Smacznego!
Ala