Babeczki dyniowe z białą czekoladą

Babeczki dyniowe z białą czekoladą

Składniki:

  • Puree z dyni – 450 ml (ja użyłam dyni Hokkaido);
  • Cukier trzcinowy – 150 g (użyłam jasnego cukru Demerara, ale może też być zwykły cukier);
  • Masło – 170 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 350 g;
  • Mielone orzechy laskowe – 100 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Cynamon mielony – 2 łyżeczki;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Polewa:

  • Biała czekolada – 200 g;
  • Masło – 1 łyżka;
  • Skórka otarta z 2 cytryn.

Przepis na babeczki dyniowe z białą czekoladą:

  • Przygotowujemy puree z dyni – dynię kroimy na pół, usuwamy pestki. Każdą połówkę kroimy następnie na mniejsze cząstki, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż miąższ będzie miękki. Po wyjęciu dyni zdejmujemy miąższ ze skórki łyżką, rozdrabniamy go blenderem.
  • Puree zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Sól wsypujemy do miski, dokładamy puree z dyni.
  • Masło topimy, gdy odrobinę przestygnie dodajemy je do dyniowego puree, całość mieszamy.
  • Następnie dodajemy cukier i jajka cały czas mieszając.
  • Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy ją partiami do ciasta.
  • Na sam koniec wsypujemy mielone lub krojone orzechy, całość mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, gniazda w muffinkowej blaszce wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem.
  • Babeczki pieczemy około 25 minut (z podanych proporcji wyszło mi 20 babeczek).
  • Gdy babeczki przestygną, zabieramy się za polewę z białej czekolady i za skórkę z cytryny.
  • Cytryny szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po sparzeniu owoce osuszamy i ocieramy na tarce skórkę.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem łyżki masła. Gdy czekoladowa masa jest płynna i jednolita, smarujemy nią babeczki, a następnie posypujemy skórką cytrynową.
  • Przepis na babeczki dyniowe powstał na bazie przepisu Jamiego Olivera.

muffiny dyniowe

Smacznego!

Ala