Składniki:
(Proporcja na 1,5 litrową formę z kominkiem lub 18 babeczek)
- Masło – 250 g;
- Mąka ziemniaczana – 250 g;
- Mąka pszenna tortowa – 250 g;
- Cukier biały – 450 g;
- Woda – 125 ml;
- Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Sok z 1 cytryny;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Sól – szczypta.
Przepis na babeczki wielkanocne piaskowo-cytrynowe:
- W rondelku umieszczamy wodę, masło i cukier.
- Całość podgrzewamy i mieszamy aż do stopienia masła i rozpuszczenia cukru. Zostawiamy do przestudzenia.
- Do miski wsypujemy szczyptę soli, obie przesiane mąki oraz proszek do pieczenia.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Do miski z mąką wlewamy zawartość rondelka cały czas mieszając łyżką lub rózgową trzepaczką.
- Gdy ciasto jest już bez grudek, dodajemy do niego 5 żółtek i mieszamy.
- Następnie wlewamy sok z cytryny i wsypujemy otartą skórkę. Mieszamy do połączenia składników i równomiernego rozprowadzenia skórki w masie ciasta.
- Na koniec ubijamy z białek z dodatkiem szczypty soli sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając łyżką.
- Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Babeczki piaskowo-cytrynowe piekłam na 2 razy po 9 sztuk. Czas pieczenia jednej partii to około 20-22 minut (sprawdzajcie patyczkiem, bo czas zależy też od użytych foremek i liczby babeczek włożonych na raz).
- Jeśli pokusicie się o upieczenie babki w dużej formie, pieczemy ją do suchego patyczka, mi to zajmuje jakieś 60 minut.
- Po wystudzeniu zdobimy babeczki.
Smacznego!
Ala