Babeczki wielkanocne piaskowo-cytrynowe

Babeczki wielkanocne piaskowo-cytrynowe

Składniki:
(Proporcja na 1,5 litrową formę z kominkiem lub 18 babeczek)

  • Masło – 250 g;
  • Mąka ziemniaczana – 250 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 250 g;
  • Cukier biały – 450 g;
  • Woda – 125 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Sok z 1 cytryny;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Sól – szczypta.

Przepis na babeczki wielkanocne piaskowo-cytrynowe:

  • W rondelku umieszczamy wodę, masło i cukier.
  • Całość podgrzewamy i mieszamy aż do stopienia masła i rozpuszczenia cukru. Zostawiamy do przestudzenia.
  • Do miski wsypujemy szczyptę soli, obie przesiane mąki oraz proszek do pieczenia.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Do miski z mąką wlewamy zawartość rondelka cały czas mieszając łyżką lub rózgową trzepaczką.
  • Gdy ciasto jest już bez grudek, dodajemy do niego 5 żółtek i mieszamy.
  • Następnie wlewamy sok z cytryny i wsypujemy otartą skórkę. Mieszamy do połączenia składników i równomiernego rozprowadzenia skórki w masie ciasta.
  • Na koniec ubijamy z białek z dodatkiem szczypty soli sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając łyżką.
  • Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  • Babeczki piaskowo-cytrynowe piekłam na 2 razy po 9 sztuk. Czas pieczenia jednej partii to około 20-22 minut (sprawdzajcie patyczkiem, bo czas zależy też od użytych foremek i liczby babeczek włożonych na raz).
  • Jeśli pokusicie się o upieczenie babki w dużej formie, pieczemy ją do suchego patyczka, mi to zajmuje jakieś 60 minut.
  • Po wystudzeniu zdobimy babeczki.

Smacznego!

Ala