Składniki (na formę 1,5 litra):
- Masło – 375 g;
- Cukier drobny do wypieków – 150 g;
- Mąka pszenna tortowa – 200 g;
- Mąka ziemniaczana – 200 g;
- Ajerkoniak – 200 ml;
- Jajka – 6 sztuk;
- Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
- Gorzka czekolada – 100 g;
- Sól – szczypta.
- Cukier puder na lukier lub czekolada na polewę – do wyboru.
Babka ajerkoniakowa – wykonanie:
- Wszystkie składniki niezbędne do upieczenia babki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przesiewamy do miski oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielamy żółtka od białek, czekoladę ścieramy na tarce (na drobnych oczkach).
- Ucieramy masło z żółtkami na puszysty krem, następnie wciąż ucierając dodajemy porcjami ajerkoniak.
- Kolejnym etapem jest dodanie przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
- Mąkę dodajemy po 3-4 łyżki, wszystko starannie rozcierając.
- Po wrobieniu całej mąki i uzyskaniu jednolitego ciasta wsypujemy potartą czekoladę, całość ucieramy tylko na tyle, żeby czekolada była równomiernie rozłożona w masie ciasta.
- Na samym końcu ubijamy białka wraz z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją z ciastem.
- Formę do babki smarujemy masłem, przelewamy ciasto.
- Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C do tak zwanego suchego patyczka (około godziny).
- Babkę wyjmujemy z formy gdy jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca!
- Jeśli mamy ochotę, posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy albo dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!
Ala