Przepis na babkę cytrynową
Przepis na babkę cytrynową – składniki:
- Masło – 250 g + do wysmarowania formy;
- Cukier biały drobny – 280 g;
- Mąka ziemniaczana – 280 g;
- Mąka pszenna – 100 g;
- Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
- Jajka – 5 sztuk;
- Sok z 1 średniej cytryny;
- Sól – szczypta;
- Mąka pszenna lub zmielone biszkopty do wysypania formy;
- Cukier puder – do oprószenia babki.
Jak zrobić babkę cytrynową – wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- W rondelku topimy masło, kiedy będzie już płynne wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Całość pomału podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
- Jajka rozbijamy rózgą kuchenną.
- Do miski z mąką wlewamy roztopione masło z sokiem cytrynowym i cukrem, wlewamy również rozmącone jajka.
- Ciasto mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną aż do połączenia składników.
- Formę do babki natłuszczamy, obsypujemy mąką pszenną lub zmielonymi na proszek biszkoptami.
- Do formy wlewamy ciasto, uderzamy kilka razy formą o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Babkę pieczemy około 30 minut (stopień upieczenia koniecznie należy sprawdzić patyczkiem, czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnik, kształtu formy i materiału, z którego forma jest zrobiona).
- Babkę wyjmuję z formy, gdy jest bardzo ciepła. Oprószamy cukrem pudrem.
Uwagi:
Babkę piekłam w formie o pojemności 1,5 litra.
Smacznego!
Ala