Babka cytrynowa prosta

Babka cytrynowa prosta

Przepis na babkę cytrynową – składniki:

  • Masło – 250 g + do wysmarowania formy;
  • Cukier biały drobny – 280 g;
  • Mąka ziemniaczana – 280 g;
  • Mąka pszenna – 100 g;
  • Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
  • Jajka – 5 sztuk;
  • Sok z 1 średniej cytryny;
  • Sól – szczypta;
  • Mąka pszenna lub zmielone biszkopty do wysypania formy;
  • Cukier puder – do oprószenia babki.

Jak zrobić babkę cytrynową – wykonanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • W rondelku topimy masło, kiedy będzie już płynne wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Całość pomału podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
  • Jajka rozbijamy rózgą kuchenną.
  • Do miski z mąką wlewamy roztopione masło z sokiem cytrynowym i cukrem, wlewamy również rozmącone jajka.
  • Ciasto mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną aż do połączenia składników.
  • Formę do babki natłuszczamy, obsypujemy mąką pszenną lub zmielonymi na proszek biszkoptami.
  • Do formy wlewamy ciasto, uderzamy kilka razy formą o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Babkę pieczemy około 30 minut (stopień upieczenia koniecznie należy sprawdzić patyczkiem, czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnik, kształtu formy i materiału, z którego forma jest zrobiona).
  • Babkę wyjmuję z formy, gdy jest bardzo ciepła. Oprószamy cukrem pudrem.

szybka babka cytrynowa

Uwagi:
Babkę piekłam w formie o pojemności 1,5 litra.

Smacznego!

Ala