Babka drożdżowa szafranowa

Babka drożdżowa szafranowa

Składniki:

  • Drożdże – 50 g;
  • Cukier – 100 g + 1 łyżka do rozczynu;
  • Mleko – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk (2 całe i 3 żółtka);
  • Mąka pszenna luksusowa – 400 g;
  • Rodzynki – 70 g;
  • Wódka – 1 łyżka;
  • Szafran – szczypta;
  • Sól – szczypta.

Babka drożdżowa szafranowa – wykonanie:

  • Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru i szczyptą soli, zostawiamy do rozpuszczenia.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem, żeby się sparzyły.
  • Podgrzewamy mleko wraz z szafranem, mleko ma być ciepłe, ale nie gorące.
  • Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy do nich ciepłe mleko oraz niepełną szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  • W tym czasie topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia, a jajka (2 całe i 3 żółtka) ubijamy z cukrem na puszystą masę w kąpieli wodnej (miską z jajkami i cukrem stawiamy na garnku z gotującą się wodą, woda nie może dotykać do dna miski).
  • Gdy nasze ciasto wstępne wyrośnie, zbijamy je łyżką, dodajemy do niego stale wyrabiając jajka, masło, łyżkę wódki i pozostałą mąkę.
  • Rodzynki odcedzamy, osuszamy na papierowym ręczniku i wrabiamy do ciasta, żeby były równomiernie rozprowadzone.
  • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 45 minut). Po tym czasie zbijamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy i pozostawiamy do podrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika.
  • Babkę drożdżową z tych proporcji piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, gdy ciasto zaczyna robić się złote obniżam temperaturę do 160 stopni.
  • Jeszcze ciepłą babkę posypuję cukrem pudrem i tym razem przyozdobiłam wiosennymi kwiatkami.

babka z szafranem

drożdżowa babka

Smacznego!

Ala