Składniki:
- Drożdże – 50 g;
- Cukier – 100 g + 1 łyżka do rozczynu;
- Mleko – 250 ml;
- Masło – 100 g;
- Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk (2 całe i 3 żółtka);
- Mąka pszenna luksusowa – 400 g;
- Rodzynki – 70 g;
- Wódka – 1 łyżka;
- Szafran – szczypta;
- Sól – szczypta.
Babka drożdżowa szafranowa – wykonanie:
- Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru i szczyptą soli, zostawiamy do rozpuszczenia.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, żeby się sparzyły.
- Podgrzewamy mleko wraz z szafranem, mleko ma być ciepłe, ale nie gorące.
- Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy do nich ciepłe mleko oraz niepełną szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
- W tym czasie topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia, a jajka (2 całe i 3 żółtka) ubijamy z cukrem na puszystą masę w kąpieli wodnej (miską z jajkami i cukrem stawiamy na garnku z gotującą się wodą, woda nie może dotykać do dna miski).
- Gdy nasze ciasto wstępne wyrośnie, zbijamy je łyżką, dodajemy do niego stale wyrabiając jajka, masło, łyżkę wódki i pozostałą mąkę.
- Rodzynki odcedzamy, osuszamy na papierowym ręczniku i wrabiamy do ciasta, żeby były równomiernie rozprowadzone.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 45 minut). Po tym czasie zbijamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy i pozostawiamy do podrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika.
- Babkę drożdżową z tych proporcji piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, gdy ciasto zaczyna robić się złote obniżam temperaturę do 160 stopni.
- Jeszcze ciepłą babkę posypuję cukrem pudrem i tym razem przyozdobiłam wiosennymi kwiatkami.
Smacznego!
Ala