Babka gotowana

Babka gotowana

Składniki:

  • Masło – 250 g;
  • Cukier – 250 g;
  • Jajka – 6 sztuk;
  • Mąka ziemniaczana – 400 g;
  • Mąka tortowa – 100 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki;
  • Sok z 1 cytryny;
  • Szczypta soli.

Babka gotowana – wykonanie:

  • Mąki wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko i odstawiamy.
  • Do makutry wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło i cukier, ucieramy całość na puszystą masę.
  • Następnie dodajemy po jednym jajku, starannie je rozcierając.
  • Gdy nasze 6 jaj jest już wkręconych, wsypujemy stopniowo mąkę nie przerywając ucierania. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny.
  • Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą . Przekładamy do niej ciasto.
  • Formę dokładnie zamykamy i umieszczamy w garnku z zimną wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.
  • Od momentu zagotowania się wody gotowałam babką 1h i 40 min.
  • Po tym czasie otwieramy pokrywkę, żeby babka odparowała i zostawiamy do przestudzenia. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą, ale nie gorącą, bo się rozpadnie.
  • Ja swoją babę gotowaną oblałam gorzką czekoladą (150 g gorzkiej czekolady wraz z 1 łyżką masła topimy w kąpieli wodnej. Gdy składniki się połączą i całość jest płynna, wylewamy/rozsmarowujemy na cieście).
  • Pamiętajcie, ze babka gotowana się nie rumieni, ma kolor surowego ciasta.

Smacznego!

Ala