Przepis na babkę gotowaną
Przepis na babkę gotowaną – składniki:
- Masło – 250 g;
- Cukier – 250 g;
- Jajka – 6 sztuk;
- Mąka ziemniaczana – 400 g;
- Mąka tortowa – 100 g;
- Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki;
- Sok z 1 cytryny;
- Szczypta soli.
Przepis na babkę gotowaną – wykonanie:
- Mąki wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko i odstawiamy.
- Do makutry wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło i cukier, ucieramy całość na puszystą masę.
- Następnie dodajemy po jednym jajku, starannie je rozcierając.
- Gdy nasze 6 jaj jest już wkręconych, wsypujemy stopniowo mąkę nie przerywając ucierania. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny.
- Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą . Przekładamy do niej ciasto.
- Formę dokładnie zamykamy i umieszczamy w garnku z zimną wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.
- Od momentu zagotowania się wody gotowałam babką 1h i 40 min.
- Po tym czasie otwieramy pokrywkę, żeby babka odparowała i zostawiamy do przestudzenia. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą, ale nie gorącą, bo się rozpadnie.
- Ja swoją babę gotowaną oblałam gorzką czekoladą (150 g gorzkiej czekolady wraz z 1 łyżką masła topimy w kąpieli wodnej. Gdy składniki się połączą i całość jest płynna, wylewamy/rozsmarowujemy na cieście).
- Pamiętajcie, ze babka gotowana się nie rumieni, ma kolor surowego ciasta.
Smacznego!
Ala
Zobacz inne przepisy kulinarne