Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Przepis na babkę marmurkową – składniki (na formę z kominkiem o pojemności 1,5 litra):

  • Masło – 375 g + do wysmarowania formy;
  • Cukier biały (drobny lub puder) – 350 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 230 g;
  • Mąka ziemniaczana – 250 g;
  • Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
  • Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk;
  • Kakao ciemne w proszku – 4 łyżki;
  • Woda (zimna) – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić babkę marmurkową:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
  • Do mniejszej miseczki przesiewamy kakao.
  • Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
  • Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po jajku, a następnie partiami przesianą mąkę z proszkiem.
  • Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część przekładamy do innego naczynia, a do części, która została w makutrze lub misie miksera dodajemy kakao w proszku i ucieramy.
  • Na koniec wlewamy 1 łyżkę wody i jeszcze chwilkę ucieramy.
  • Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną lub zmielonymi na proszek biszkoptami. Do formy nakładamy łyżką ciasto – na przemian łyżka ciemnego, łyżka jasnego i tak do skończenia ciasta.
  • Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, aż na wbitym w środek babki patyczku nie będzie osadzało się surowe ciasto (60-70 minut).

babka dwukolorowa

Uwagi:
Na etapie dodawania jajek ciasto będzie się rozwarstwiać (widać to zwłaszcza przy ręcznym ucieraniu babki). Spokojnie, to normalne. Po dodaniu kolejnych porcji mąki ciasto znów stanie się gładkie.

Smacznego!

Ala