Przepis na babkę marmurkową – składniki (na formę z kominkiem o pojemności 1,5 litra):
- Masło – 375 g + do wysmarowania formy;
- Cukier biały (drobny lub puder) – 350 g;
- Mąka pszenna tortowa – 230 g;
- Mąka ziemniaczana – 250 g;
- Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
- Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk;
- Kakao ciemne w proszku – 4 łyżki;
- Woda (zimna) – 1 łyżka;
- Sól – szczypta.
Jak zrobić babkę marmurkową:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
- Do mniejszej miseczki przesiewamy kakao.
- Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
- Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po jajku, a następnie partiami przesianą mąkę z proszkiem.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część przekładamy do innego naczynia, a do części, która została w makutrze lub misie miksera dodajemy kakao w proszku i ucieramy.
- Na koniec wlewamy 1 łyżkę wody i jeszcze chwilkę ucieramy.
- Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną lub zmielonymi na proszek biszkoptami. Do formy nakładamy łyżką ciasto – na przemian łyżka ciemnego, łyżka jasnego i tak do skończenia ciasta.
- Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, aż na wbitym w środek babki patyczku nie będzie osadzało się surowe ciasto (60-70 minut).
Uwagi:
Na etapie dodawania jajek ciasto będzie się rozwarstwiać (widać to zwłaszcza przy ręcznym ucieraniu babki). Spokojnie, to normalne. Po dodaniu kolejnych porcji mąki ciasto znów stanie się gładkie.
Smacznego!
Ala