Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki (na 1,5 litrową formę do babki):

  • Masło – 250 g;
  • Cukier biały drobny – 450 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk;
  • Mąka ziemniaczana – 450 g;
  • Mąka tortowa – 70 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Olej – 3 łyżki;
  • Ocet spirytusowy – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta.

Babka piaskowa – wykonanie:

  • Do makutry lub misy miksera wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło i połowę cukru, a następnie dokładnie wszystko ucieramy.
  • Gdy masa staje się gładka wsypujemy stopniowo pozostały cukier, ciągle ucierając.
  • Następne w kolejności są jajka, które wbijam po dwa energicznie rozcierając.
  • Przesiewamy przez sitko kartoflankę, mąkę tortową i proszek do pieczenia.
  • Stopniowo dodajemy po kilka łyżek mieszanki mącznej do ucieranego ciasta. Na sam koniec wkręcamy olej i ocet.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następnie przelewamy równomiernie ciasto.
  • Babkę piekę w 180 stopniach przez pierwsze 20 minut, a następnie obniżam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 50 minut.
  • Do sprawdzania stopnia upieczenia naszego ciasta polecam nieśmiertelny drewniany patyczek.
  • Gdy babka piaskowa trochę przestygnie, wyjmujemy ją delikatnie z formy.

Smacznego!

Ala