Składniki (na 1,5 litrową formę do babki):
- Masło – 250 g;
- Cukier biały drobny – 450 g;
- Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk;
- Mąka ziemniaczana – 450 g;
- Mąka tortowa – 70 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Olej – 3 łyżki;
- Ocet spirytusowy – 1 łyżka;
- Sól – szczypta.
Babka piaskowa – wykonanie:
- Do makutry lub misy miksera wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło i połowę cukru, a następnie dokładnie wszystko ucieramy.
- Gdy masa staje się gładka wsypujemy stopniowo pozostały cukier, ciągle ucierając.
- Następne w kolejności są jajka, które wbijam po dwa energicznie rozcierając.
- Przesiewamy przez sitko kartoflankę, mąkę tortową i proszek do pieczenia.
- Stopniowo dodajemy po kilka łyżek mieszanki mącznej do ucieranego ciasta. Na sam koniec wkręcamy olej i ocet.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następnie przelewamy równomiernie ciasto.
- Babkę piekę w 180 stopniach przez pierwsze 20 minut, a następnie obniżam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 50 minut.
- Do sprawdzania stopnia upieczenia naszego ciasta polecam nieśmiertelny drewniany patyczek.
- Gdy babka piaskowa trochę przestygnie, wyjmujemy ją delikatnie z formy.
Smacznego!
Ala