Babka z liśćmi laurowymi i glazurą pomarańczową

Babka z liśćmi laurowymi i glazurą pomarańczową

Składniki:

  • Masło – 100 g;
  • Liście laurowe świeże lub suszone – 10 szt.;
  • Cukier biały (drobny) – 200 g;
  • Jajka – 3 sztuki (rozmiar L);
  • Kwaśna śmietana 22% lub 18% – 125 g;
  • Mąka pszenna tortowa (można użyć super tortowej – typ 405, tortowej – typ 450 lub uniwersalnej – typ 480) – 230 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Sól – 0,5 łyżeczki;
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy;

Glazura pomarańczowa:

  • Cukier puder – ok. 130 g;
  • Sok z pomarańczy – 2 łyżki;
  • Likier pomarańczowy – 1 łyżeczka (dodałam Cointreau).

Babka z liśćmi laurowymi – wykonanie:

  • W rondelku topimy masło. Po zdjęciu masła z ognia dodajemy do niego 3 listki laurowe i odstawiamy całość na godzinę, żeby masło nabrało aromatu.
  • W misce łączymy suche składniki – mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
  • Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę oraz skórkę otartą z pomarańczy – mieszamy wszystko rózgą kuchenną.
  • Masło ponownie podgrzewamy i kiedy tylko znów stanie się płynne, wyjmujemy z niego listki laurowe.
  • Masło wlewamy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników.
  • Następnie płynne składniki przelewamy do miski z suchymi i łopatką lub łyżką wszystko łączymy, aż konsystencja będzie gładka.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ścianki keksówki smarujemy masłem, dno wykładamy pergaminem do pieczenia.
  • Siedem pozostałych nam listków laurowych smarujemy z jednej strony masłem i przyklejamy do pergaminu wyściełającego dno foremki. Wlewamy ciasto.
  • Babkę pieczemy aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
  • W książce podany czas pieczenia to 45 minut, ja piekłam babkę 65 minut.
  • Babkę wyjmujemy z piekarnika i po mniej więcej kwadransie wyjmujemy z formy do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotowujemy glazurę pomarańczową – podgrzewamy sok z pomarańczy, dodajemy do niego cukier puder i likier pomarańczowy – starannie łączymy i polewamy ciasto.

Aromatyczna babka

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: „Moja kuchnia w Paryżu” David Lebovitz

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne