Składniki:
- Masło – 100 g;
- Liście laurowe świeże lub suszone – 10 szt.;
- Cukier biały (drobny) – 200 g;
- Jajka – 3 sztuki (rozmiar L);
- Kwaśna śmietana 22% lub 18% – 125 g;
- Mąka pszenna tortowa (można użyć super tortowej – typ 405, tortowej – typ 450 lub uniwersalnej – typ 480) – 230 g;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Sól – 0,5 łyżeczki;
- Skórka otarta z 1 pomarańczy;
Glazura pomarańczowa:
- Cukier puder – ok. 130 g;
- Sok z pomarańczy – 2 łyżki;
- Likier pomarańczowy – 1 łyżeczka (dodałam Cointreau).
Babka z liśćmi laurowymi – wykonanie:
- W rondelku topimy masło. Po zdjęciu masła z ognia dodajemy do niego 3 listki laurowe i odstawiamy całość na godzinę, żeby masło nabrało aromatu.
- W misce łączymy suche składniki – mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
- Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę oraz skórkę otartą z pomarańczy – mieszamy wszystko rózgą kuchenną.
- Masło ponownie podgrzewamy i kiedy tylko znów stanie się płynne, wyjmujemy z niego listki laurowe.
- Masło wlewamy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników.
- Następnie płynne składniki przelewamy do miski z suchymi i łopatką lub łyżką wszystko łączymy, aż konsystencja będzie gładka.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ścianki keksówki smarujemy masłem, dno wykładamy pergaminem do pieczenia.
- Siedem pozostałych nam listków laurowych smarujemy z jednej strony masłem i przyklejamy do pergaminu wyściełającego dno foremki. Wlewamy ciasto.
- Babkę pieczemy aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
- W książce podany czas pieczenia to 45 minut, ja piekłam babkę 65 minut.
- Babkę wyjmujemy z piekarnika i po mniej więcej kwadransie wyjmujemy z formy do całkowitego ostudzenia.
- Przygotowujemy glazurę pomarańczową – podgrzewamy sok z pomarańczy, dodajemy do niego cukier puder i likier pomarańczowy – starannie łączymy i polewamy ciasto.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: „Moja kuchnia w Paryżu” David Lebovitz