Babka wawrzynowa

Babka z liśćmi laurowymi i glazurą pomarańczową

Babka z liśćmi laurowymi i glazurą pomarańczową

Jakiś czas temu udało mi się poświęcić trochę czasu na poszukiwania nowych przepisów na Wielkanoc. I tak babka z liśćmi laurowymi znalazła się na pierwszym miejscu wśród przepisów do wypróbowania. Znalazłam ją w książce „Moja kuchnia w Paryżu” Davida Lebovitza (kupiłam tu i to w świetnej cenie).

Uwielbiam takie książki, które nie są jedynie zbiorem przepisów, lecz ciekawą kulinarną opowieścią. Do tego zdjęcia, z których pachnie jedzeniem, bez udziwnionej stylizacji potraw.

Miałam trochę problemu ze znalezieniem wawrzynu. Wprawdzie wykorzystać można do babki suszone liście laurowe, ale wiadomo, że świeże mają o wiele intensywniejszy aromat. Wawrzyn udało się wreszcie kupić mojej mamie w osiedlowym sklepiku.

Babkę tę zaliczam do grupy słodkości, po które chętniej sięgną dorośli. Jest cudownie aromatyczna, polecam miłośnikom ziołowych nut w deserach i zachęcam do kulinarnych eksperymentów.

Babka z liśćmi laurowymi
Babka z listkami laurowymi i glazurą pomarańczową

Babka z liśćmi laurowymi – składniki (na keksówkę o długości 23 cm):

  • Masło – 100 g;
  • Liście laurowe świeże lub suszone – 10 szt.;
  • Cukier biały (drobny) – 200 g;
  • Jajka – 3 sztuki (rozmiar L);
  • Kwaśna śmietana 22 lub 18% – 125 g;
  • Mąka pszenna tortowa (można użyć super tortowej – typ 405 lub uniwersalnej – typ 480) – 230 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Sól – 0,5 łyżeczki;
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy;

Glazura pomarańczowa:

  • Cukier puder – ok. 130 g;
  • Sok z pomarańczy – 2 łyżki;
  • Likier pomarańczowy – 1 łyżeczka (dodałam Cointreau).

Czytaj dalej – jak zrobić babkę z listkami laurowymi:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *