Babka z Nutellą

Babka z Nutellą

Przepis na babkę z Nutellą – składniki:

  • Masło – 300 g;
  • Cukier biały (drobny lub puder) – 300 g;
  • Jajka – 6 sztuk:
  • Mąka tortowa – 400 g;
  • Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
  • Nutella – 250 g;
  • Sól – szczypta;

Dodatkowo:

  • Masło do wysmarowania formy;
  • Bułka tarta lub zmielone na proszek biszkopty – do wysypania formy;
  • Czekolada gorzka – 100 g – do polania babki.

Jak zrobić babkę z Nutellą:

  • Wszystkie składniki niezbędne do babki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na gładki krem.
  • Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo Nutellę, a następnie kolejne jajka.
  • Na końcu dodajemy przesianą z proszkiem mąkę – jednorazowo po 2-3 łyżki i starannie ucieramy całość.
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
  • Formę do babki (użyłam 1,5 litrowej) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub zmielonymi biszkoptami.
  • Formę przewracamy do góry dnem i wysypujemy nadmiar bułki/mielonych biszkoptów.
  • Do formy przekładamy ciasto.
  • Babkę pieczemy do momentu, aż wbity w okolicy jej środka patyczek będzie suchy (nie będzie na nim osadzonego surowego ciasta) – mi to zajęło około 60 minut.
  • Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy, przed podaniem polewamy ją stopioną gorzką czekoladą.

babka nutellowa

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

„Kuchnia – magazyn dla smakoszy”; kwiecień 1999.