Przepis na babkę z Nutellą – składniki:
- Masło – 300 g;
- Cukier biały (drobny lub puder) – 300 g;
- Jajka – 6 sztuk:
- Mąka tortowa – 400 g;
- Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
- Nutella – 250 g;
- Sól – szczypta;
Dodatkowo:
- Masło do wysmarowania formy;
- Bułka tarta lub zmielone na proszek biszkopty – do wysypania formy;
- Czekolada gorzka – 100 g – do polania babki.
Jak zrobić babkę z Nutellą:
- Wszystkie składniki niezbędne do babki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na gładki krem.
- Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo Nutellę, a następnie kolejne jajka.
- Na końcu dodajemy przesianą z proszkiem mąkę – jednorazowo po 2-3 łyżki i starannie ucieramy całość.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
- Formę do babki (użyłam 1,5 litrowej) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub zmielonymi biszkoptami.
- Formę przewracamy do góry dnem i wysypujemy nadmiar bułki/mielonych biszkoptów.
- Do formy przekładamy ciasto.
- Babkę pieczemy do momentu, aż wbity w okolicy jej środka patyczek będzie suchy (nie będzie na nim osadzonego surowego ciasta) – mi to zajęło około 60 minut.
- Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy, przed podaniem polewamy ją stopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu:
„Kuchnia – magazyn dla smakoszy”; kwiecień 1999.