Składniki:
- Półbagietka lub inna podłużna bułka – 2 sztuki;
- Pomidory – 2 średnie;
- Mozzarella – ok. 125g;
- Czosnek – 2 duże ząbki;
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki;
- Bazylia, sól, pieprz, jarmuż (opcjonalnie).
Bagietka z pomidorami i mozzarellą – wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Zanim osiągnie oczekiwaną temperaturę, przygotowujemy pieczywo – półbagietki nacinamy na wierzchu na skos (co 1,5 cm, uważamy, żeby nie przekroić bagietki).
- Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę lub drobno siekamy, mieszamy go z oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii.
- Taką mieszaniną smarujemy pieczywo w miejscach nacięć, a następnie wkładamy w nie po plasterku pomidora i mozzarelli.
- Bagietki zapiekamy około 20 minut w 200 stopniach C (ser ma się rozpłynąć, a pomidor puścić sok).
- Gotowe bułki wyjmujemy z piekarnika, można do nich podać liście jarmużu.
- Bagietka z pomidorami i mozzarellą to propozycja na szybkie i ciepłe danie kolacyjne.
Smacznego!
Ala