Bagietka z pomidorami i mozzarellą

Bagietka z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • Półbagietka lub inna podłużna bułka – 2 sztuki;
  • Pomidory – 2 średnie;
  • Mozzarella – ok. 125g;
  • Czosnek – 2 duże ząbki;
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki;
  • Bazylia, sól, pieprz, jarmuż (opcjonalnie).

Bagietka z pomidorami i mozzarellą – wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • Zanim osiągnie oczekiwaną temperaturę, przygotowujemy pieczywo – półbagietki nacinamy na wierzchu na skos (co 1,5 cm, uważamy, żeby nie przekroić bagietki).
  • Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę lub drobno siekamy, mieszamy go z oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii.
  • Taką mieszaniną smarujemy pieczywo w miejscach nacięć, a następnie wkładamy w nie po plasterku pomidora i mozzarelli.
  • Bagietki zapiekamy około 20 minut w 200 stopniach C (ser ma się rozpłynąć, a pomidor puścić sok).
  • Gotowe bułki wyjmujemy z piekarnika, można do nich podać liście jarmużu.
  • Bagietka z pomidorami i mozzarellą to propozycja na szybkie i ciepłe danie kolacyjne.

Smacznego!

Ala