Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt z kremem i galaretką

Składniki:

Biszkopt (niewysoki biszkopt na blaszkę 23 cm x 35 cm, lub na 5 tortownic o średnicy 11 cm):

  • Jaja rozmiar L – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
  • Cukier drobny – 8 łyżek;
  • Sól – szczypta.

Krem:

  • Śmietanka kremówka (30%) – 750 ml;
  • Żółtka – 6 sztuk;
  • Cukier puder – 3/4 szklanki;
  • Mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka;
  • Wanilia – 1 laska.

Dodatkowo:

  • Owoce miękkie – ja użyłam borówek i brzoskwiń;
  • Galaretka owocowa na 1/2 litra wody – 2 sztuki.

Przepis na biszkopt z kremem i galaretką:

  • Jajka wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed pieczeniem, żeby nabrały temperatury pokojowej. Następnie myjemy je, oddzielamy żółtka od białek, a oba rodzaje mąki przesiewamy.
  • Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ubijając dodajemy partiami cukier, w dalszej kolejności dodajemy żółtka (po jednym lub po dwa).
  • Do ubitych z cukrem jaj wsypujemy mąkę po około 2 łyżki i nie przerywamy ubijania aż do jej wykorzystania.
  • Dno formy wykładamy papierem, ścianek nigdy nie smaruję masłem z powodu metody studzenia biszkoptu.
  • Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25 minut (aż wierzch będzie złoty).
  • Po upieczeniu biszkopt studzimy (ustawiam formę z biszkoptem do góry dnem, a jej brzegi opieram na szklankach).
  • Z biszkoptu zdejmujemy papier i delikatnie opuszkami palców zdejmujemy złotą skorupkę z wierzchniej części biszkoptu (ja roluję ją pod palcami).
  • Przygotowujemy krem – podgrzewamy w rondelku śmietankę doprowadzając ją prawie do zagotowania – zestawiamy z pola grzewczego.
  • W drugim garnuszku z grubym dnem ucieramy żółtka z cukrem pudrem, skrobią ziemniaczaną i miąższem z laski wanilii.
  • Kolejnym etapem jest przelanie cienkim strumyczkiem gorącej śmietany do masy żółtkowej – podczas przelewania mieszamy całość rózga kuchenną.
  • Śmietankę z żółtkami pomału podgrzewamy nie przerywając mieszania, aż do zgęstnienia kremu.
  • Krem studzimy w temperaturze pokojowej, a potem wstawiamy na 3 godziny do lodówki (w lodówce krem jeszcze bardziej zgęstnieje). Jak widzicie, nie jest to nic innego, jak troszkę oszukany przez dodatek skrobi ziemniaczanej krem angielski.
  • W czasie, gdy krem chłodzi się w lodówce przygotowujemy galaretkę (2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody) i odstawiamy do wystudzenia.
  • Galaretkę będziemy wylewać na krem, dopiero gdy zobaczymy, że zaczyna krzepnąć.
  • Biszkopt przekładamy ponownie na blaszkę, na której był pieczony, nasączamy go wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
  • Na biszkopcie rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy umyte i osuszone ulubione owoce.
  • Całość polewamy galaretką i odstawiamy do lodówki, aż galaretka całkowicie skrzepnie.

biszkopt z kremem i owocami

Uwagi:
Po przełożeniu upieczonego biszkoptu na blaszkę, zawsze będziecie mieli mniejszą lub większą przestrzeń pomiędzy biszkoptem a ściankami formy. Proponuję tak rozłożyć krem na biszkopcie, żeby dochodził od do ścianek formy. W ten sposób założycie kremową „uszczelkę”, dzięki której galaretka nie powinna podciekać i wsiąkać w biszkopt, a przy nieszczelności ewentualnego kołnierza nie będzie dodatkowo wyciekać z formy.

Smacznego!

Ala