Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Przepis na biszkopt z truskawkami – składniki:

  • Jajka – 4 sztuki (rozmiar L);
  • Cukier biały (drobny) – 6 łyżek;
  • Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
  • Woda (zimna) – 3 łyżki;
  • Truskawki – ok. 300 g;
  • Sól – szczypta;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić biszkopt z truskawkami:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od umycia, osuszenia i usunięcia szypułek z truskawek. Następnie kroimy owoce wzdłuż na pół. Przesiewamy oba rodzaje mąki.
  • Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wsypujemy szczyptę soli, wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier – ubijamy. Następnie nie przerywając ubijania wlewamy po żółtku.
  • Kolejnym etapem jest połączenie puszystej masy jajecznej z przesianą mąką. Ja wsypuję mąkę w 4 porcjach i delikatnie mieszam wszystko rózgą kuchenną. Na sam koniec wlewamy 3 łyżki zimnej wody – mieszamy.
  • Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Wylewamy masę biszkoptową i układamy w niej połówki truskawek (stroną przekrojoną do dna blaszki).
  • Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 30 minut. Powierzchnia biszkoptu powinna być złota, a wbity w środek patyczek – suchy.
  • Ciepły biszkopt posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Można pokusić się też o jakiś wilgotny dodatek – bita śmietana, jogurt lub kwaśna śmietana.

biszkopt z owocami

 

Uwagi:
Użyłam formy o wymiarach 23 cm x 35 cm.

Smacznego!

Ala