Przepis na biszkopt z truskawkami – składniki:
- Jajka – 4 sztuki (rozmiar L);
- Cukier biały (drobny) – 6 łyżek;
- Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
- Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
- Woda (zimna) – 3 łyżki;
- Truskawki – ok. 300 g;
- Sól – szczypta;
- Cukier puder – do posypania.
Jak zrobić biszkopt z truskawkami:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od umycia, osuszenia i usunięcia szypułek z truskawek. Następnie kroimy owoce wzdłuż na pół. Przesiewamy oba rodzaje mąki.
- Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wsypujemy szczyptę soli, wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier – ubijamy. Następnie nie przerywając ubijania wlewamy po żółtku.
- Kolejnym etapem jest połączenie puszystej masy jajecznej z przesianą mąką. Ja wsypuję mąkę w 4 porcjach i delikatnie mieszam wszystko rózgą kuchenną. Na sam koniec wlewamy 3 łyżki zimnej wody – mieszamy.
- Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Wylewamy masę biszkoptową i układamy w niej połówki truskawek (stroną przekrojoną do dna blaszki).
- Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 30 minut. Powierzchnia biszkoptu powinna być złota, a wbity w środek patyczek – suchy.
- Ciepły biszkopt posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Można pokusić się też o jakiś wilgotny dodatek – bita śmietana, jogurt lub kwaśna śmietana.
Uwagi:
Użyłam formy o wymiarach 23 cm x 35 cm.
Smacznego!
Ala