biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Odkąd moim córkom minęła alergia na jajka, częstotliwość ubijania biszkoptu znacznie wzrosła. W ramach poobiedniego deseru podaję często ciepły biszkopt z owocami (zazwyczaj są to jabłka lub truskawki), posypany obowiązkowo cukrem pudrem. Pyszne, proste i do zrobienia w kilka chwil.

Biszkopt z owocami
Biszkopt z truskawkami

Przepis na biszkopt z truskawkami – składniki:

  • Jajka – 4 sztuki (rozmiar L);
  • Cukier puder – 6 łyżek;
  • Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki;
  • Woda (zimna) – 3 łyżki;
  • Truskawki – ok. 300 g;
  • Sól – szczypta;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić biszkopt z truskawkami:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od umycia, osuszenia i usunięcia szypułek z truskawek. Następnie kroimy owoce wzdłuż na pół. Przesiewamy oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wsypujemy szczyptę soli, wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier puder – ubijamy. Następnie nie przerywając ubijania wlewamy po żółtku.

Kolejnym etapem jest połączenie puszystej masy jajecznej z przesianą mąką. Ja wsypuję mąkę w 4 porcjach i delikatnie mieszam wszystko rózgą kuchenną. Na sam koniec wlewamy 3 łyżki zimnej wody – mieszamy.

Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Wylewamy masę biszkoptową i układamy w niej połówki truskawek (stroną przekrojoną do dna blaszki).

Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 30 minut. Powierzchnia biszkoptu powinna być złota, a wbity w środek patyczek – suchy.

Ciepły biszkopt posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Można pokusić się też o jakiś wilgotny dodatek – bita śmietana, jogurt lub kwaśna śmietana.

Uwagi:

Użyłam formy o wymiarach 23 cm x 35 cm.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *