Składniki:
- Drożdże świeże – 50 g;
- Mleko – 250 ml;
- Cukier – 100 g + 1 łyżka do rozczynu;
- Jaja – 6 sztuk + 1 do posmarowania;
- Masło – 400 g;
- Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – około 700 g;
- Szafran – szczypta (opcjonalnie);
- Sól – szczypta;
Brioszka – wykonanie:
- Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy aż się rozpuszczą.
- Następnie podgrzewamy mleko wraz z pozostałym cukrem i szczyptą szafranu oraz soli.
- Kiedy mleko jest letnie, wlewamy je do rozpuszczonych drożdży.
- Dodajemy 1-1,5 szklanki mąki, mieszamy i pozostawiamy ciasto wstępne do wyrośnięcia.
- W międzyczasie topimy masło i zostawiamy do przestudzenia.
- Gdy nasze ciasto wstępne wyrośnie, zbijamy je łyżką i dodajemy do niego masło i jaja oraz wrabiamy pozostałą mąkę.
- Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia objętości), następnie zbijamy je łyżką lub pięścią, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin.
- Do ciasta musimy zaglądać co jakiś czas i zbijać je w celu odgazowania.
- Z gotowego ciasta formujemy kulki, które układamy obok siebie w formie i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Ja tym razem piekłam brioszki w długich keksówkach (30:11,5 cm). Ciasto wystarczy na 2 brioche z keksówek i jeszcze kilka małych bułeczek.
- Brioszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem przez około 25 minut (keksówki piekę pojedynczo).
- Ciasto posmarowane jajkiem szybciej się rumieni, więc jak zacznie się złocić, dobrze jest przykryć piekącą się brioszkę papierem do pieczenia.
Smacznego!
Ala