Brioszka

Brioszka

Składniki:

  • Drożdże świeże – 50 g;
  • Mleko – 250 ml;
  • Cukier – 100 g + 1 łyżka do rozczynu;
  • Jaja – 6 sztuk + 1 do posmarowania;
  • Masło – 400 g;
  • Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – około 700 g;
  • Szafran – szczypta (opcjonalnie);
  • Sól – szczypta;

Brioszka – wykonanie:

  • Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy aż się rozpuszczą.
  • Następnie podgrzewamy mleko wraz z pozostałym cukrem i szczyptą szafranu oraz soli.
  • Kiedy mleko jest letnie, wlewamy je do rozpuszczonych drożdży.
  • Dodajemy 1-1,5 szklanki mąki, mieszamy i pozostawiamy ciasto wstępne do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie topimy masło i zostawiamy do przestudzenia.
  • Gdy nasze ciasto wstępne wyrośnie, zbijamy je łyżką i dodajemy do niego masło i jaja oraz wrabiamy pozostałą mąkę.
  • Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia objętości), następnie zbijamy je łyżką lub pięścią, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin.
  • Do ciasta musimy zaglądać co jakiś czas i zbijać je w celu odgazowania.
  • Z gotowego ciasta formujemy kulki, które układamy obok siebie w formie i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • Ja tym razem piekłam brioszki w długich keksówkach (30:11,5 cm). Ciasto wystarczy na 2 brioche z keksówek i jeszcze kilka małych bułeczek.
  • Brioszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem przez około 25 minut (keksówki piekę pojedynczo).
  • Ciasto posmarowane jajkiem szybciej się rumieni, więc jak zacznie się złocić, dobrze jest przykryć piekącą się brioszkę papierem do pieczenia.

Smacznego!

Ala