Brioszki dyniowe z nadzieniem orzechowym

Brioszki dyniowe z nadzieniem orzechowym

Składniki:

Brioszki:

  • Drożdże świeże – 50 g;
  • Mleko – 200 ml;
  • Puree z dyni (najlepsza na puree jest dynia piżmowa lub hokkaido) – 450 ml;
  • Masło – 300 g;
  • Jaja – 6 sztuk;
  • Cukier – 100 g + 1 łyżka do rozczynu;
  • Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – 700 – 750 g;

Nadzienie orzechowe:

  • Mleko – 200 ml;
  • Mielone orzechy włoskie lub laskowe – 150 g;
  • Miód – 2 łyżki;
  • Rodzynki – 70 g;
  • Skórka otarta z cytryny.

Przepis na brioszki dyniowe z nadzieniem orzechowym:

  • Zarówno ciasto na brioszki, jak i orzechowe nadzienie powinny przeleżeć przez kilka godzin w lodówce. Najlepiej zabrać się więc do pracy wieczorem, żeby następnego dnia móc cieszyć się tym pysznym wypiekiem.
  • Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż się rozczynią.
  • Podgrzewamy mleko, w osobnym rondelku topimy masło.
  • Do rozczynu drożdżowego dodajemy letnie mleko oraz szczyptę soli i szklankę mąki, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  • Stopione masło odstawiamy, żeby się przestudziło.
  • Jajka wbijamy do metalowej lub szklanej miski, zasypujemy cukrem i ubijamy na parze na puszystą masę.
  • Gdy nasze ciasto wstępne podwoi swoją objętość, zbijamy je łyżką i dodajemy do niego puree z dyni, stopione masło oraz jajka ubite z cukrem, całość mieszamy.
  • Następnie dodajemy do ciasta partiami mąkę, energicznie je wyrabiając.
  • Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Pamiętajmy, żeby przed schłodzeniem zbić je w celu odgazowania.
  • Teraz zabieramy się za nadzienie orzechowe. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy żeby się sparzyły.
  • Cytrynę szorujemy, zalewamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z niej skórkę.
  • Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego miód.
  • Gdy miód się rozpuści, wsypujemy do mleka orzechy, skórkę z cytryny i odcedzone rodzynki. Całość podgrzewamy przez około 5 minut, cały czas mieszając.
  • Następnie nasze nadzienie studzimy i schładzamy w lodówce.
  • Następnego dnia rano rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i formujemy brioszki.
  • Odrywamy kawałek ciasta drożdżowego (najlepiej mieć dłonie umoczone w oleju), delikatnie go rozpłaszczmy. Na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia orzechowego i zaklejamy formując bułeczkę.
  • Brioszki można piec na blaszce, czy w korytku układając je obok siebie (podczas pieczenia zrosną się, a my będziemy je porcjować odrywając pojedyncze bułeczki), można też wykorzystać formę do muffinów, umieszczając w każdym gnieździe nadzianą kulkę ciasta.
  • Brioszki dyniowe pieczemy około 30 minut, aż staną się złote.

Smacznego!

Ala