Składniki:
Brioszki:
- Drożdże świeże – 50 g;
- Mleko – 200 ml;
- Puree z dyni (najlepsza na puree jest dynia piżmowa lub hokkaido) – 450 ml;
- Masło – 300 g;
- Jaja – 6 sztuk;
- Cukier – 100 g + 1 łyżka do rozczynu;
- Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – 700 – 750 g;
Nadzienie orzechowe:
- Mleko – 200 ml;
- Mielone orzechy włoskie lub laskowe – 150 g;
- Miód – 2 łyżki;
- Rodzynki – 70 g;
- Skórka otarta z cytryny.
Przepis na brioszki dyniowe z nadzieniem orzechowym:
- Zarówno ciasto na brioszki, jak i orzechowe nadzienie powinny przeleżeć przez kilka godzin w lodówce. Najlepiej zabrać się więc do pracy wieczorem, żeby następnego dnia móc cieszyć się tym pysznym wypiekiem.
- Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż się rozczynią.
- Podgrzewamy mleko, w osobnym rondelku topimy masło.
- Do rozczynu drożdżowego dodajemy letnie mleko oraz szczyptę soli i szklankę mąki, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
- Stopione masło odstawiamy, żeby się przestudziło.
- Jajka wbijamy do metalowej lub szklanej miski, zasypujemy cukrem i ubijamy na parze na puszystą masę.
- Gdy nasze ciasto wstępne podwoi swoją objętość, zbijamy je łyżką i dodajemy do niego puree z dyni, stopione masło oraz jajka ubite z cukrem, całość mieszamy.
- Następnie dodajemy do ciasta partiami mąkę, energicznie je wyrabiając.
- Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Pamiętajmy, żeby przed schłodzeniem zbić je w celu odgazowania.
- Teraz zabieramy się za nadzienie orzechowe. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy żeby się sparzyły.
- Cytrynę szorujemy, zalewamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z niej skórkę.
- Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego miód.
- Gdy miód się rozpuści, wsypujemy do mleka orzechy, skórkę z cytryny i odcedzone rodzynki. Całość podgrzewamy przez około 5 minut, cały czas mieszając.
- Następnie nasze nadzienie studzimy i schładzamy w lodówce.
- Następnego dnia rano rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i formujemy brioszki.
- Odrywamy kawałek ciasta drożdżowego (najlepiej mieć dłonie umoczone w oleju), delikatnie go rozpłaszczmy. Na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia orzechowego i zaklejamy formując bułeczkę.
- Brioszki można piec na blaszce, czy w korytku układając je obok siebie (podczas pieczenia zrosną się, a my będziemy je porcjować odrywając pojedyncze bułeczki), można też wykorzystać formę do muffinów, umieszczając w każdym gnieździe nadzianą kulkę ciasta.
- Brioszki dyniowe pieczemy około 30 minut, aż staną się złote.
Smacznego!
Ala