Składniki (na 6 kokilek o średnicy 8 cm):
- Masło – 200 g;
- Cukier brązowy – 100 g;
- Gorzka czekolada – 300 g;
- Mąka tortowa – 30 g;
- Jajka – 4 sztuki;
- Żółtka – 4 sztuki;
- Masło orzechowe – 9 łyżeczek;
- Masło i cukier brązowy do przygotowania kokilek.
Przepis na brownie z masłem orzechowym:
- Kokilki smarujemy masłem i wysypujemy brązowym cukrem.
- Masło i połamaną czekoladę umieszczamy w rondelku.
- Całość rozpuszczamy aż do uzyskania jednolitej masy, odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.
- Do miski wbijamy 4 całe jajka, dodajemy do nich 4 żółtka oraz 100 g brązowego cukru.
- Masę jajeczną ubijamy na parze (miskę z jajkami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie stykało się z wrzątkiem) około 5 minut.
- Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę oraz roztopioną z masłem czekoladę, całość mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej.
- Do kokilek rozkładamy połowę ciasta, następnie w każdej foremce umieszczamy po 1,5 łyżeczki masła orzechowego i to przykrywamy pozostałą połową ciasta.
- Brownie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 17 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy desery do przestygnięcia około 5 minut.
- Następnie nożem oddzielamy je od ścianek foremek, wykładamy na talerze.
- Brownie z masłem orzechowym podajemy na ciepło.
Smacznego!
Ala
Korzystałam z przepisu Tessy Capponi-Borawskiej