Składniki:
Karmel:
- Cukier – 1 szklanka;
- Woda – 1/4 szklanki;
- Śmietanka 36% – 1/2 szklanki;
- Śmietana kwaśna – 1/4 szklanki;
- Sól morska (najlepiej grubo mielona) – 1 łyżeczka;
Brownie:
- Masło – 200 g;
- Czekolada gorzka – 300 g;
- Cukier biały – 200 g;
- Cukier brązowy – 120 g;
- Kakao ciemne – 2 łyżki;
- Mąka pszenna – 270 g;
- Sól morska – 1 łyżeczka;
- Jajka – 5 sztuk.
Brownie z solonym karmelem – wykonanie:
- Zmagania kuchenne zaczynamy od domowego karmelu.
- Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Dobrze żeby rondel miał jasny kolor, łatwiej będzie ocenić barwę naszego karmelu.
- Cukier z wodą podgrzewam na maksymalnej mocy płyty grzewczej. Trzeba jednak bardzo uważać od momentu, gdy nasza mikstura się zagotuje, bo bardzo łatwo ją przypalić.
- Zależy nam na tym, żeby przybrała piękny, bursztynowy kolor. Osiągam to zwykle po 7 minutach gotowania wody z cukrem.
- Gdy nasz karmel jest bursztynowy, zdejmujemy go z ognia i dodajemy śmietankę 36%, energicznie mieszając. Robię to zestawiając garnek do zlewu, bo karmel podczas tego zabiegu pryska.
- Następnie dodajemy sól, a na końcu kwaśną śmietanę. Domowy sos karmelowy jest gotowy.
- Przechodzimy do zrobienia ciasta.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło.
- Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodajemy oba rodzaje cukru, mieszamy aż się rozpuszczą.
- W misce mieszamy mąkę, kakao, sól.
- Wlewamy do suchych składników roztopioną czekoladę z masłem i cukrem, mieszamy. Na koniec wbijamy po jednym jajku, dokładnie łącząc całość trzepaczką rózgową.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Wylewamy połowę naszego ciasta do formy.
- Następnie na środek ciasta wylewamy 3/4 naszego sosu karmelowego i tak rozprowadzamy, żeby sos nie dotykał ścianek blaszki (bo może przypalić się podczas pieczenia).
- Na karmel wylewamy pozostałą połowę ciasta, rozprowadzamy.
- Brownie z solonym karmelem pieczemy 30 minut.
- Przed podaniem, na porcję ciasta nakładamy odrobinę karmelu i oprószamy solą.
Smacznego!
Ala