Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem

Składniki:

Karmel:

  • Cukier – 1 szklanka;
  • Woda – 1/4 szklanki;
  • Śmietanka 36% – 1/2 szklanki;
  • Śmietana kwaśna – 1/4 szklanki;
  • Sól morska (najlepiej grubo mielona) – 1 łyżeczka;

Brownie:

  • Masło – 200 g;
  • Czekolada gorzka – 300 g;
  • Cukier biały – 200 g;
  • Cukier brązowy – 120 g;
  • Kakao ciemne – 2 łyżki;
  • Mąka pszenna – 270 g;
  • Sól morska – 1 łyżeczka;
  • Jajka – 5 sztuk.

Brownie z solonym karmelem – wykonanie:

  • Zmagania kuchenne zaczynamy od domowego karmelu.
  • Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Dobrze żeby rondel miał jasny kolor, łatwiej będzie ocenić barwę naszego karmelu.
  • Cukier z wodą podgrzewam na maksymalnej mocy płyty grzewczej. Trzeba jednak bardzo uważać od momentu, gdy nasza mikstura się zagotuje, bo bardzo łatwo ją przypalić.
  • Zależy nam na tym, żeby przybrała piękny, bursztynowy kolor. Osiągam to zwykle po 7 minutach gotowania wody z cukrem.
  • Gdy nasz karmel jest bursztynowy, zdejmujemy go z ognia i dodajemy śmietankę 36%, energicznie mieszając. Robię to zestawiając garnek do zlewu, bo karmel podczas tego zabiegu pryska.
  • Następnie dodajemy sól, a na końcu kwaśną śmietanę. Domowy sos karmelowy jest gotowy.
  • Przechodzimy do zrobienia ciasta.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło.
  • Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodajemy oba rodzaje cukru, mieszamy aż się rozpuszczą.
  • W misce mieszamy mąkę, kakao, sól.
  • Wlewamy do suchych składników roztopioną czekoladę z masłem i cukrem, mieszamy. Na koniec wbijamy po jednym jajku, dokładnie łącząc całość trzepaczką rózgową.
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Wylewamy połowę naszego ciasta do formy.
  • Następnie na środek ciasta wylewamy 3/4 naszego sosu karmelowego i tak rozprowadzamy, żeby sos nie dotykał ścianek blaszki (bo może przypalić się podczas pieczenia).
  • Na karmel wylewamy pozostałą połowę ciasta, rozprowadzamy.
  • Brownie z solonym karmelem pieczemy 30 minut.
  • Przed podaniem, na porcję ciasta nakładamy odrobinę karmelu i oprószamy solą.

Smacznego!

Ala