Bułeczki czekoladowe

Bułeczki czekoladowe

Składniki:

  • Drożdże świeże – 50 g;
  • Mleko – 250 ml;
  • Cukier – 125 g + 1 łyżka do rozczynu;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka – 3 sztuki (2 do ciasta i jedno do posmarowania bułeczek);
  • Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – 600 g;
  • Kakao ciemne – 3 pełne łyżki;
  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Rodzynki – 100 g;
  • Sól – szczypta.

Przepis na bułeczki czekoladowe:

  • Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy łyżką cukru i czekamy, aż się rozpuszczą.
  • Gdy drożdże są już płynne, dosypujemy do nich łyżeczkę soli i letnie mleko, mieszamy.
  • Następnie dodajemy 250 g mąki i łączymy całość.
  • Tak powstałe ciasto wstępne odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • W tym czasie zalewamy rodzynki wrzątkiem, kroimy drobno czekoladę.
  • Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia, a 2 jajka ubijamy na parze z cukrem.
  • Gdy ciasto wstępne podwoi swoją objętość, zbijamy je łyżką i dodajemy do niego stopione i przestudzone masło oraz jajka z cukrem.
  • Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy porcjami do ciasta, energicznie je wyrabiając.
  • Na sam koniec dodajemy pokrojoną czekoladę oraz osączone uprzednio na ręczniku papierowym rodzynki.
  • Nasze dodatki wrabiamy w ciasto, żeby były równomiernie rozmieszczone. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (aż podwoi objętość).
  • Po tym czasie odgazowujemy ciasto, przygotowujemy blachy wyłożone papierem do pieczenia i bierzemy się za formowanie bułeczek.
  • Pamiętajmy, żeby przed „kulaniem” bułeczki umoczyć ręce w oleju, bo inaczej ciasto będzie się kleiło do dłoni.
  • Uformowane bułeczki układamy w sporych odstępach od siebie, przykrywamy ściereczkami i pozwalamy im jeszcze podrosnąć przez czas nagrzewania się piekarnika.
  • Przed pieczeniem smarujemy je rozbełtanym z łyżką wody lub mleka jajkiem.
  • Bułeczki piekłam w 170 stopniach C, około 20 minut jedna blacha.
  • Pamiętajmy, że ciasto jest ciemne i nie zobaczymy rumienienia, co najwyżej zobaczymy i poczujemy jak bułeczki czekoladowe zaczną się przypalać.

bułeczki drożdżowe czekoladowe

Smacznego!

Ala