Składniki:
- Drożdże świeże – 50 g;
- Mleko – 250 ml;
- Cukier – 125 g + 1 łyżka do rozczynu;
- Masło – 100 g;
- Jajka – 3 sztuki (2 do ciasta i jedno do posmarowania bułeczek);
- Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – 600 g;
- Kakao ciemne – 3 pełne łyżki;
- Czekolada gorzka – 100 g;
- Rodzynki – 100 g;
- Sól – szczypta.
Przepis na bułeczki czekoladowe:
- Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy łyżką cukru i czekamy, aż się rozpuszczą.
- Gdy drożdże są już płynne, dosypujemy do nich łyżeczkę soli i letnie mleko, mieszamy.
- Następnie dodajemy 250 g mąki i łączymy całość.
- Tak powstałe ciasto wstępne odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
- W tym czasie zalewamy rodzynki wrzątkiem, kroimy drobno czekoladę.
- Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia, a 2 jajka ubijamy na parze z cukrem.
- Gdy ciasto wstępne podwoi swoją objętość, zbijamy je łyżką i dodajemy do niego stopione i przestudzone masło oraz jajka z cukrem.
- Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy porcjami do ciasta, energicznie je wyrabiając.
- Na sam koniec dodajemy pokrojoną czekoladę oraz osączone uprzednio na ręczniku papierowym rodzynki.
- Nasze dodatki wrabiamy w ciasto, żeby były równomiernie rozmieszczone. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (aż podwoi objętość).
- Po tym czasie odgazowujemy ciasto, przygotowujemy blachy wyłożone papierem do pieczenia i bierzemy się za formowanie bułeczek.
- Pamiętajmy, żeby przed „kulaniem” bułeczki umoczyć ręce w oleju, bo inaczej ciasto będzie się kleiło do dłoni.
- Uformowane bułeczki układamy w sporych odstępach od siebie, przykrywamy ściereczkami i pozwalamy im jeszcze podrosnąć przez czas nagrzewania się piekarnika.
- Przed pieczeniem smarujemy je rozbełtanym z łyżką wody lub mleka jajkiem.
- Bułeczki piekłam w 170 stopniach C, około 20 minut jedna blacha.
- Pamiętajmy, że ciasto jest ciemne i nie zobaczymy rumienienia, co najwyżej zobaczymy i poczujemy jak bułeczki czekoladowe zaczną się przypalać.
Smacznego!
Ala