Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Składniki:

  • Drożdże świeże – 50 g;
  • Mleko – 300 ml;
  • Cukier – 10 łyżek;
  • Jajka – 3 sztuki (2 do ciasta, trzecie do posmarowania bułeczek);
  • Masło – 100 g;
  • Mąka typ 550 (luksusowa) – około 600-650 g;
  • Rodzynki – garść;
  • Sól – płaska łyżeczka.

Przepis na bułeczki drożdżowe:

  • Drożdże kruszymy do miski. Z przygotowanej porcji cukru odsypujemy 2 łyżki (pozostałe 8 ubijemy później z jajkami), zasypujemy cukrem pokruszone drożdże.
  • Zostawiamy wszystko do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Można ten proces trochę przyśpieszyć rozcierając drożdże i cukier łyżką.
  • Mleko podgrzewamy w garnuszku i gdy będzie letnie wlewamy do rozpuszczonych z cukrem drożdży.
  • Całość należy przemieszać łyżką.
  • Następnie dodajemy do tego sól i około 1/3 naszej porcji mąki – mieszamy.
  • Ciasto wstępne powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (niecała godzina).
  • W tym czasie zalewamy rodzynki wrzątkiem, gdy się sparzą odsączamy je na sitku i później na ręczniku papierowym.
  • Następnie zbijamy wyrośnięte ciasto łyżką.
  • W rondelku topimy masło, zostawiamy je do przestygnięcia.
  • Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy do nich pozostałe 8 łyżek cukru. Miskę z jajkami i cukrem umieszczamy nad garnkiem z gotującą się niewielką ilością wody. Ubijamy jajka z cukrem na parze aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Ubite jajka z cukrem oraz stopione masło wlewamy do ciasta drożdżowego – mieszamy.
  • Następnie partiami dodajemy mąkę wyrabiając energicznie ciasto drewnianą łyżką lub dłonią.
  • Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić.
  • Dodajemy do niego sparzone rodzynki i ponownie wyrabiamy.
  • Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (koniecznie nakrywamy ściereczką żeby nie obeschło).
  • Po wyrośnięciu zbijamy ciasto łyżką.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałka górna i dolna).
  • Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej takiej części formujemy 9 bułeczek.
  • Jeśli ciasto lepi Wam się do dłoni i macie problemy z „kulaniem” bułeczek, możecie dłonie posmarować olejem. Na każdej blasze układamy w odstępach 9 bułeczek i czekamy aż trochę wyrosną.
  • Przed włożeniem bułeczek do piekarnika należy posmarować je po wierzchu rozbełtanym surowym jajkiem. Będą pięknie lśniły po upieczeniu.
  • Bułeczki pieczemy aż staną się złote, jest to mniej więcej pół godziny.

Smacznego!

Ala