Składniki:
- Drożdże świeże – 50 g;
- Mleko – 300 ml;
- Cukier – 10 łyżek;
- Jajka – 3 sztuki (2 do ciasta, trzecie do posmarowania bułeczek);
- Masło – 100 g;
- Mąka typ 550 (luksusowa) – około 600-650 g;
- Rodzynki – garść;
- Sól – płaska łyżeczka.
Przepis na bułeczki drożdżowe:
- Drożdże kruszymy do miski. Z przygotowanej porcji cukru odsypujemy 2 łyżki (pozostałe 8 ubijemy później z jajkami), zasypujemy cukrem pokruszone drożdże.
- Zostawiamy wszystko do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Można ten proces trochę przyśpieszyć rozcierając drożdże i cukier łyżką.
- Mleko podgrzewamy w garnuszku i gdy będzie letnie wlewamy do rozpuszczonych z cukrem drożdży.
- Całość należy przemieszać łyżką.
- Następnie dodajemy do tego sól i około 1/3 naszej porcji mąki – mieszamy.
- Ciasto wstępne powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (niecała godzina).
- W tym czasie zalewamy rodzynki wrzątkiem, gdy się sparzą odsączamy je na sitku i później na ręczniku papierowym.
- Następnie zbijamy wyrośnięte ciasto łyżką.
- W rondelku topimy masło, zostawiamy je do przestygnięcia.
- Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy do nich pozostałe 8 łyżek cukru. Miskę z jajkami i cukrem umieszczamy nad garnkiem z gotującą się niewielką ilością wody. Ubijamy jajka z cukrem na parze aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Ubite jajka z cukrem oraz stopione masło wlewamy do ciasta drożdżowego – mieszamy.
- Następnie partiami dodajemy mąkę wyrabiając energicznie ciasto drewnianą łyżką lub dłonią.
- Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić.
- Dodajemy do niego sparzone rodzynki i ponownie wyrabiamy.
- Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (koniecznie nakrywamy ściereczką żeby nie obeschło).
- Po wyrośnięciu zbijamy ciasto łyżką.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałka górna i dolna).
- Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej takiej części formujemy 9 bułeczek.
- Jeśli ciasto lepi Wam się do dłoni i macie problemy z „kulaniem” bułeczek, możecie dłonie posmarować olejem. Na każdej blasze układamy w odstępach 9 bułeczek i czekamy aż trochę wyrosną.
- Przed włożeniem bułeczek do piekarnika należy posmarować je po wierzchu rozbełtanym surowym jajkiem. Będą pięknie lśniły po upieczeniu.
- Bułeczki pieczemy aż staną się złote, jest to mniej więcej pół godziny.
Smacznego!
Ala